Cytrynowa babka Gogo
Zapraszamy do odkrycia słodkiej strony kuchni z naszym przepisem na Cytrynową Babkę Gogo. Ten smakowity, wiosenny deser zachwyci nie tylko amatorów cytrusowych smaków, ale także wszystkich miłośników tradycyjnych ciast. Aromatyczna cytryna idealnie komponuje się z delikatną, ale jednocześnie bogatą strukturą babki, tworząc wyjątkowy smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Prosty w wykonaniu, a zarazem efektowny – to ciasto idealnie sprawdzi się jako deser po niedzielnym obiedzie czy słodki akcent podczas popołudniowej kawy. Oto sekret domowej cukierni, który pozwoli na chwilę przyjemności dla ciebie i twoich bliskich.
admin
Składniki:
- 6 jajek
- cukru tyle, ile zaważy 6 jajek
- mąki pszennej tyle, ile zaważą 4 jajka
- masła tyle, ile ważą 2 jajka
- 1 cukier waniliowy (polecam domowy – klik)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- sok z 1/2 z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki mleka
Cytrynowa babka gogo – jak zrobić?
-
1.
Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier. Następnie, nie przerywając miksowania – powoli dodać żółtka, sok z cytryny i kolejno mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem. -
2.
Ciasto przelać do formy (*) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. -
3.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. „suchego patyczka”) w 180 stopniach. -
4.
Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce.
Cytrynowa babka Gogo – dodatkowe informacje
(*) Babkę piekę w różnych formach – w tradycyjnej do babki, w keksówkach oraz w zwykłej blasze. Tu użyłam keksówki o wymiarach 12 x 30 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynowa babka gotowana
Następny przepis: CYTRYNOWA SZARLOTKA