Cytryna z imbirem do herbaty
Poczuj moc wzmacniającej organizm mieszanki smaków – cytryny i imbiru! Idealna do herbaty cytryna z imbirem, to prawdziwe ukojenie dla ciała oraz kubków smakowych. Ten przepis na cytrynki z imbirem obudzi wszystkie zmysły i doda Ci energii na cały dzień, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Ta domowa konfitura cytrynowa z imbirem to nie tylko pyszny dodatek do porannej herbaty, ale także sposób na naturalne poprawienie odporności organizmu. Skosztuj tego niepowtarzalnego kompotu i daj się porwać połączeniu słodkich i pikantnych nut w jednym. Uwierz – to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić dla swojego zdrowia!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na około 500ml słoik musu:
- około 450 g cytryny
- 8 g świeżego imbiru (obranego)
- 70 g cukru
Cytryna z imbirem do herbaty – jak zrobić?
- Cytryny przelewamy wrzątkiem, kroimy w plastry (całe cytryny, pestki wybieramy).
- Do blendera kielichowego wrzucamy cytrynę oraz imbir, blendujemy, dodajemy cukier i ponownie blendujemy aż powstanie mus (w zależności od ilości soku w cytrynach mus będzie miał inną gęstość).
- Taki mus przekładamy do garnka i mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu około 8-10 minut.
- Następnie przekładamy do wyparzonego słoika i zakręcamy.
- Gdy wystygnie, dajemy do lodówki.
Cytryna z imbirem – dodatkowe informacje
Mus dodajemy do gorącej herbaty, około łyżeczkę na szklankę, można więcej. Herbata z takim musem nie będzie „klarowna” jednak będzie pełna witaminy C i rozgrzewającej porcji imbiru. Ja do takiej herbatki dodaję również łyżeczkę miodu – dawka uodparniających nasz organizm przed wirusami witamin zapewniona !
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cynamonowe zawijańce
Następny przepis: Cytrusada - lemoniada z cytrusów