Cynamonowe zawijańce

Cynamonowe zawijańce

Te nieziemskie, aromatyczne zawijańce cynamonowe zapewne przyprawią Cię o zawrót głowy – od samego zapachu! Ta łatwa do zrobienia domowa wersja popularnego deseru to prawdziwa uczta zarówno dla oka, jak i podniebienia. Wykorzystanie prostych składników takich jak ciasto, masło, cukier i cynamon sprawia, że jest to doskonały przepis na szybki deser dla całej rodziny, jak również na świąteczne przysmaki. Delikatne, puszyste i cieplutkie zawijańce cynamonowe z pewnością staną się twoim ulubionym daniem na słodko! Cóż za pyszny sposób na rozpoczęcie dnia lub na zakończenie wykwintnej kolacji.

Składniki:

  • Ciasto:
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • Nadzienie:
  • ¾ szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag roztopionego masła
  • Lukier:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka serka mascarpone

Cynamonowe zawijańce – jak zrobić?

  1. Do jednej miseczki wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 5 minut do momentu spienienia. Po spienieniu dodać resztę cukru i sól. Do drugiej miseczki dajemy całe jajko, maślankę i olej roślinny, mieszać aż składniki się połączą. Następnie wlewamy do miski z drożdżami, i mieszamy mikserem przez 20 sekund na niskich obrotach.
  2. Następnie dodać 2 szklanki mąki i mieszać mikserem aż się składniki połączą. Później dodać pozostałe 3 szklanki mąki i zagniatać przez 5 minut. Ciasto powinno być lekko klejące. Wyrobione ciasto pozostawiamy przez ok. 1 godz. do wyrośnięcia pod przykryciem.
  3. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ( ciasto powinno być dość cienkie). Następnie smarujemy ciasto roztopionym masłem. Posypujemy cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
  4. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na 12 kawałków, które układamy na wysmarowanej blasze. Następnie ponownie zostawiamy do wyrośnięcia przez ok 1godz. lub do podwojenia objętości.
  5. Piec w piekarniku przez 25-30 minut w temp 180 stopni. Podczas gdy bułeczki się pieką mieszamy wszystkie składniki potrzebne na lukier. Smarujemy po upieczeniu bułeczek.

Cynamonowe zawijańce – dodatkowe informacje

Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym miejscu. Aby bułeczki się nie zgniotły podczas krojenia można użyć nitki zamiast noża.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cynamonowiec z jabłkami
Następny przepis: Cyr

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode