Cygańskie Danie – Chłopski Garnek
Gotowanie potraw cygańskich to prawdziwa sztuka, przepis na „Chłopski Garnek” to doskonały przykład wymagającego, ale efektownego dania kuchni cygańskiej. Smaki i aromaty tego starannie przyrządzanego dania sprawiają, że staje się ono niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym. Tradycyjny cygański garnek to połączenie starannie wyselekcjonowanych mięs, warzyw i przypraw gotowanych powoli, aby uwolnić ich pełen smak. Kiedy już raz wypróbujesz ten przepis, na pewno będzie cię on kusił i intrygował. Zapewne urzeknie cię różnorodność jego składników i niepowtarzalność smaku, przez co przeniesiesz się myślami do serca cygańskiego taboru.
admin
Składniki:
- 1 średnia kapusta
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4 laski kiełbasy typu wiejska
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 6 łyżek wody
Cygańskie danie – chłopski garnek – jak zrobić?
- Kapustę zetrzeć na tarce.
- Ziemniaki i kiełbasę pokroić w talarki.
- Cebulę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Całość przełożyć do garnka dodać pietruszkę, sól, pieprz.
- Dokładnie wymieszać, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką.
- Zapiec w piekarniku w temp.180* około godziny.
Chłopski Garnek – dodatkowe informacje
potrawy cygańskie, cygański garnek przepis, cygański garnek
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cykoria duszona w maśle
Następny przepis: Cykoria z białym serem