Cygańskie Danie - Chłopski Garnek

Cygańskie Danie – Chłopski Garnek

Gotowanie potraw cygańskich to prawdziwa sztuka, przepis na „Chłopski Garnek” to doskonały przykład wymagającego, ale efektownego dania kuchni cygańskiej. Smaki i aromaty tego starannie przyrządzanego dania sprawiają, że staje się ono niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym. Tradycyjny cygański garnek to połączenie starannie wyselekcjonowanych mięs, warzyw i przypraw gotowanych powoli, aby uwolnić ich pełen smak. Kiedy już raz wypróbujesz ten przepis, na pewno będzie cię on kusił i intrygował. Zapewne urzeknie cię różnorodność jego składników i niepowtarzalność smaku, przez co przeniesiesz się myślami do serca cygańskiego taboru.

Składniki:

  • 1 średnia kapusta
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 laski kiełbasy typu wiejska
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek wody

Cygańskie danie – chłopski garnek – jak zrobić?

  1. Kapustę zetrzeć na tarce.
  2. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w talarki.
  3. Cebulę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Całość przełożyć do garnka dodać pietruszkę, sól, pieprz.
  5. Dokładnie wymieszać, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką.
  6. Zapiec w piekarniku w temp.180* około godziny.

Chłopski Garnek – dodatkowe informacje

potrawy cygańskie, cygański garnek przepis, cygański garnek


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cykoria duszona w maśle
Następny przepis: Cykoria z białym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode