Curry z bakłażana i ciecierzycy
Szukasz pysznego i odżywczego dania wegańskiego, które przypadnie do gustu całej rodzinie? To dobrze trafiłeś. Proponujemy przepis na Curry z bakłażana i ciecierzycy. Jest to orientalne, aromatyczne curry z rozgrzewającymi przyprawami, delikatnym bakłażanem i sycącą ciecierzycą. Dostarczy ono dużych ilości białka i błonnika, a także witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To danie jest idealne na obiad lub kolację, świetnie smakuje też podgrzewane następnego dnia. Bezapelacyjnie podbije serca miłośników pikantnych smaków. Choć jest proste w przygotowaniu, smakuje jak danie z dobrego restauracyjnego menu. Przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- 1 duża patisonka
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 100 gram liści szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub zielonej)
- sól
- pieprz
- curry
Curry z bakłażana i ciecierzycy – jak zrobić?
- Bakłażana umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 20 minut, aby nasz bakłażan wytrącił goryczkowy posmak. Po tym czasie opłukać go i pokroić w większą kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na niej bakłażana.
- Dodać puszkę pomidorów, mleczka kokosowego i pastę curry.
- Dusić ok. 10 minut pod przykryciem.
- Następnymi składnikami które trafią do naszego dania będzie ciecierzyca oraz opłukane liście szpinaku.
- Lekko mieszamy przez ok 2 minutki.
- Danie gotowe. Najlepiej smakuje z delikatnym ryżem jaśminowym, kolorowym bądź z quinoą.
Curry z bakłażana i ciecierzycy – dodatkowe informacje
Bakłażana umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 20 minut aby nasz bakłażan wytrącił goryczkowy posmak, po tym czasie opłukać go i pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na niej bakłażana, dodać puszkę pomidorów, mleczka kokosowego i pastę curry, dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Następnymi składnikami które trafią do naszego dania to będzie ciecierzyca oraz opłukane liście szpinaku, lekko mieszamy przez ok 2 minutki i danie gotowe. Najlepiej smakuje z delikatnym ryżem jaśminowym, kolorowym bądź z quinoą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Curry madras-czyli indyjska potrawka z kurczaka
Następny przepis: Curry z warzywami