Curry z bakłażana i ciecierzycy

Curry z bakłażana i ciecierzycy

Szukasz pysznego i odżywczego dania wegańskiego, które przypadnie do gustu całej rodzinie? To dobrze trafiłeś. Proponujemy przepis na Curry z bakłażana i ciecierzycy. Jest to orientalne, aromatyczne curry z rozgrzewającymi przyprawami, delikatnym bakłażanem i sycącą ciecierzycą. Dostarczy ono dużych ilości białka i błonnika, a także witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To danie jest idealne na obiad lub kolację, świetnie smakuje też podgrzewane następnego dnia. Bezapelacyjnie podbije serca miłośników pikantnych smaków. Choć jest proste w przygotowaniu, smakuje jak danie z dobrego restauracyjnego menu. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • 1 duża patisonka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 gram liści szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub zielonej)
  • sól
  • pieprz
  • curry

Curry z bakłażana i ciecierzycy – jak zrobić?

  1. Bakłażana umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 20 minut, aby nasz bakłażan wytrącił goryczkowy posmak. Po tym czasie opłukać go i pokroić w większą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na niej bakłażana.
  3. Dodać puszkę pomidorów, mleczka kokosowego i pastę curry.
  4. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem.
  5. Następnymi składnikami które trafią do naszego dania będzie ciecierzyca oraz opłukane liście szpinaku.
  6. Lekko mieszamy przez ok 2 minutki.
  7. Danie gotowe. Najlepiej smakuje z delikatnym ryżem jaśminowym, kolorowym bądź z quinoą.

Curry z bakłażana i ciecierzycy – dodatkowe informacje

Bakłażana umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 20 minut aby nasz bakłażan wytrącił goryczkowy posmak, po tym czasie opłukać go i pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na niej bakłażana, dodać puszkę pomidorów, mleczka kokosowego i pastę curry, dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Następnymi składnikami które trafią do naszego dania to będzie ciecierzyca oraz opłukane liście szpinaku, lekko mieszamy przez ok 2 minutki i danie gotowe. Najlepiej smakuje z delikatnym ryżem jaśminowym, kolorowym bądź z quinoą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Curry madras-czyli indyjska potrawka z kurczaka
Następny przepis: Curry z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode