Curry madras-czyli indyjska potrawka z kurczaka
Przedstawiamy przepis na curry madras – tradycyjną, indyjską potrawkę z kurczaka, którego nazwa pochodzi od mieście w południowej Indii – Madras, dzisiaj znane jako Chennai. Charakterystycznym aspektem tej potrawy jest bogactwo smaków i aromatów, wynikające z dużej ilości przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej. Ta pikantna, korzenna potrawa jest idealnym danie dla miłośników intensywnych, egzotycznych smaków. Podawana z ryzem basmati lub chlebkiem naan, stanowić może pełnowartościowy, sycący posiłek. Przygotowanie curry madras nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zachwyci smakoszy azjatyckiej kuchni.
admin
Składniki:
- 400g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 250g fasolki szparagowej, oczyszczonej, przekrojonej na pół
- 125g orzechów nerkowca, uprażonych
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 100ml jogurtu bałkańskiego
- 100ml kwaśnej śmietany do gotowania, typu creme fraiche
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- 200ml bulionu drobiowego, gorącego
- 2cm świeżego, startego imbiru
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czubata łyżeczka mielonego chili
- 1,5 czubatej łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/5 czubatej łyżeczki mielonego kuminu
- 1,5 czubatej łyżeczki mielonej kolendry
- 1,5 czubatej łyżeczki mielonej kozieradki
- 1,5 czubatej łyżeczki mielonego kardamonu
- sol, pieprz, cukier do smaku
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- natka kolendry
- sok z 1 limonki
- ryż basmati do podania
- olej do smażenia
Curry madras-czyli indyjska potrawka z kurczaka – jak zrobić?
-
1.
Upraż przyprawy na suchej patelni przez około 2 minuty, aż staną się aromatyczne. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Kurczaka dopraw rozgniecionym czosnkiem, startym imbirem. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz uprażone przyprawy. Dodaj łyżkę oleju i dokładnie wymieszaj. Odstaw do marynowania przez minimum 30 minut. -
2.
W czasie, gdy kurczak się marynuje, gotuj ryż basmati w osolonej wodzie. Możesz dodać do gotowania płatki chili, kardamon, liść laurowy i kilka ziaren kolendry, dla dodatkowego smaku. -
3.
Kiedy kurczak się zamarynował, posól go i dodaj pieprzu. Następnie na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż kurczaka przez około 3 minuty na dużym ogniu, tak aby się obsmażył. Następnie dodaj fasolkę i smaż przez 5 minut na dużym ogniu. -
4.
Po 5 minutach dodaj skrobię i smaż przez około minutę. Następnie dodaj gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty, a następnie dodaj uprażone orzechy i cebulkę dymkę. -
5.
Na koniec zabiel jogurtem i kwaśną śmietaną. Sprawdź doprawienie solą, pieprzem i dodaj sok z limonki oraz odrobinę cukru, aby zbalansować całość. -
6.
Podawaj z ryżem. Możesz ukształtować go w szklance, z obfitą ilością sosu, posypane natką kolendry. Można również podać z kawałkiem limonki lub chlebkami pita.
porady – dodatkowe informacje
Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej. Moja wersja madras jest pikantna – możecie zmniejszyć ilość chili. Można użyć całych przypraw zamiast mielonych, smak jest równie dobry. Wersje tego curry można zrobić także z rybą czy krewetkami. Można też dodac liści curry czy liści limonki kafir. Powodzenia!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce
Następny przepis: Curry z bakłażana i ciecierzycy