Curry madras-czyli indyjska potrawka z kurczaka

Curry madras-czyli indyjska potrawka z kurczaka

Przedstawiamy przepis na curry madras – tradycyjną, indyjską potrawkę z kurczaka, którego nazwa pochodzi od mieście w południowej Indii – Madras, dzisiaj znane jako Chennai. Charakterystycznym aspektem tej potrawy jest bogactwo smaków i aromatów, wynikające z dużej ilości przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej. Ta pikantna, korzenna potrawa jest idealnym danie dla miłośników intensywnych, egzotycznych smaków. Podawana z ryzem basmati lub chlebkiem naan, stanowić może pełnowartościowy, sycący posiłek. Przygotowanie curry madras nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zachwyci smakoszy azjatyckiej kuchni.

Składniki:

  • 400g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 250g fasolki szparagowej, oczyszczonej, przekrojonej na pół
  • 125g orzechów nerkowca, uprażonych
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
  • 100ml jogurtu bałkańskiego
  • 100ml kwaśnej śmietany do gotowania, typu creme fraiche
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 200ml bulionu drobiowego, gorącego
  • 2cm świeżego, startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czubata łyżeczka mielonego chili
  • 1,5 czubatej łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/5 czubatej łyżeczki mielonego kuminu
  • 1,5 czubatej łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,5 czubatej łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1,5 czubatej łyżeczki mielonego kardamonu
  • sol, pieprz, cukier do smaku
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • natka kolendry
  • sok z 1 limonki
  • ryż basmati do podania
  • olej do smażenia

Curry madras-czyli indyjska potrawka z kurczaka – jak zrobić?

  1. 1.
    Upraż przyprawy na suchej patelni przez około 2 minuty, aż staną się aromatyczne. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Kurczaka dopraw rozgniecionym czosnkiem, startym imbirem. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz uprażone przyprawy. Dodaj łyżkę oleju i dokładnie wymieszaj. Odstaw do marynowania przez minimum 30 minut.
  2. 2.
    W czasie, gdy kurczak się marynuje, gotuj ryż basmati w osolonej wodzie. Możesz dodać do gotowania płatki chili, kardamon, liść laurowy i kilka ziaren kolendry, dla dodatkowego smaku.
  3. 3.
    Kiedy kurczak się zamarynował, posól go i dodaj pieprzu. Następnie na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż kurczaka przez około 3 minuty na dużym ogniu, tak aby się obsmażył. Następnie dodaj fasolkę i smaż przez 5 minut na dużym ogniu.
  4. 4.
    Po 5 minutach dodaj skrobię i smaż przez około minutę. Następnie dodaj gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty, a następnie dodaj uprażone orzechy i cebulkę dymkę.
  5. 5.
    Na koniec zabiel jogurtem i kwaśną śmietaną. Sprawdź doprawienie solą, pieprzem i dodaj sok z limonki oraz odrobinę cukru, aby zbalansować całość.
  6. 6.
    Podawaj z ryżem. Możesz ukształtować go w szklance, z obfitą ilością sosu, posypane natką kolendry. Można również podać z kawałkiem limonki lub chlebkami pita.

porady – dodatkowe informacje

Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej. Moja wersja madras jest pikantna – możecie zmniejszyć ilość chili. Można użyć całych przypraw zamiast mielonych, smak jest równie dobry. Wersje tego curry można zrobić także z rybą czy krewetkami. Można też dodac liści curry czy liści limonki kafir. Powodzenia!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce
Następny przepis: Curry z bakłażana i ciecierzycy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode