Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce

Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce

Zachęcamy do spróbowania niecodziennego, lekkiego i zdrowego przekąskowego przepisu- Cukiniowe Paluszki w Czosnkowo Serowej Panierce. To ciekawa propozycja dla osób, które cenią sobie oryginalność, jak i dla tych, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnych paluszków serowych. Zaskakujące połączenie delikatnej cukinii z wyrazistym, aromatycznym sosem czosnkowo-serowym definitywnie przyciągnie uwagę każdego smakosza. Te niebanalne i proste w przygotowaniu paluszki z pewnością dostarczą nie tylko ciekawych doznań smakowych, ale również będą atrakcyjnym elementem każdego picnicu czy spotkania z przyjaciółmi. Przekonaj się sam jak pyszne są Cukiniowe paluszki w Czosnkowo Serowej Panierce!

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • PANIERKA:
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 100 g startego sera żółtego
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Cukiniowe paluszki w czosnkowo serowej panierce – jak zrobić?

  1. Cukinie umyć, pokroić w słupki / jeśli ma ziarenka – wykroić/.
  2. Starty ser wymieszać z bułką tartą.
  3. Śmietanę wymieszać z jajkami, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Słupki cukinii panierować w śmietanie, następnie w bułce tartej wymieszanej z serem.
  5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec 25 min w 180 stopniach. Ostatnie 5 min można podkręcić temperaturę do 220 stopni.
  7. Można podać z sosem czosnkowym.

Paluszki serowe w panierce z cukinii to smaczna przekąska lub dodatek do głównego dania. Cukinie są krojone w słupki, panierowane w mieszance śmietany i startego sera, oraz bułki tartej. Następnie pieczone w piekarniku aż do uzyskania złocistej i chrupiącej panierki. Można podać je z sosem czosnkowym jako apetyczny dodatek do posiłku. Paluszki z cukinii wyróżniają się lekkością, a także są doskonałym sposobem na wykorzystanie nadmiaru cukinii w sezonie. Smacznego!

Paluszki serowe w panierce – dodatkowe informacje

Cukinii nie solimy, gdyż puści sok i panierka namoknie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z cukinii i marchewki
Następny przepis: Cukrowe ciasteczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode