Cukinie faszerowane mięsem z indyka
Zapraszamy do odkrycia smaków kuchni śródziemnomorskiej z przepisem na cukinię faszerowaną mięsem z indyka. To doskonały sposób na pyszny i zdrowy posiłek, który z pewnością zachwyci zróżnicowaniem smaków. Soczysta cukinia wypełniona jest aromatycznym farszem z delikatnego mięsa indyka. Przepis jest niezwykle elastyczny i możemy go dostosować do naszych ulubionych smaków, dodając różne przyprawy i warzywa. Cukinia faszerowana indykiem to danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przygotujmy się więc na kulinarną podróż do regionu, gdzie smaki i aromaty są tak intensywne jak nigdzie indziej.
admin
Składniki:
- 4 małe okrągłe cukinie
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 łyżka siemienia lnianego w ziarnach
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- 2 plastry sera żółtego
- keczup do dekoracji
Cukinie faszerowane mięsem z indyka – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso mielone wymieszać z cebulą, siemieniem lnianym i płatkami jaglanymi. Przyprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Cukinie przeciąć na pół, wydrążyć środek i posolić miseczki. Masę mięsną podzielić na 8 części i nafaszerować nią miseczki. Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut. 3 minuty przed końcem pieczenia położyć na wierzchu po kawałku sera żółtego i dalej zapiekać 3 minuty. Przed podaniem nałożyć na wierzch po odrobinie keczupu.
xxxx – dodatkowe informacje
Cukinie faszerowane mięsem z indyka można przygotować również z innymi rodzajami mięsa mielonego, ale idealnie pasuje tutaj mięso z indyka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym
Następny przepis: CUKINIE NADZIEWANE RICOTTĄ i BOCZKIEM (ZUCCHINE RIPIENE di RICOTTA e SPECK)