Cukinia Zapiekana z Serem

Cukinia Zapiekana z Serem

Oto przepis na coś, co zaskoczy nawet najbardziej wymagających miłośników warzyw – Cukinię Zapiekaną z Serem. To idealna kompozycja smaków, łącząca delikatność pieczonej cukinii z łagodnym, ale wyraźnym smakiem sera. Ten przepis na zapiekaną cukinię to idealne połączenie prostoty przygotowania i wyrafinowanego smaku. Czy szukasz przepisu na szybki, ale efektowny obiad czy pomysłu na udaną kolację, zapiekana cukinia z serem to strzał w dziesiątkę. Każdy kęs to połączenie soczystości warzywa i roztopionego sera. Pozwól, aby cukinia pieczona z serem stała się Twoim nowym ulubionym daniem!

Składniki:

  • Naczynie żaroodporne o średnicy 24 cm
  • 3 średnie cukinie
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz
  • 2-3 jajka rozmiar L
  • tarty ser

Cukinia zapiekana z serem – sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kosteczkę, posolić i odczekać chwilę aż puści soki. Sok odlać.
  2. Natkę pietruszki umyć i posiekać, wrzucić do cukinii, przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z musztardą, ser zetrzeć na tarce i podzielić na dwie części. Do jednej części wbić jajka, wlać mieszankę śmietanowo-musztardową, wymieszać i polać cukinie wyłożoną w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać tartym serem.
  3. Wstawić do piekarnika na 35 min. i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia sera.

Porady – Cukinia Zapiekana z Serem

Ser wrzuciłam na oko, zapiekanka jest smaczna na ciepło jak i również na zimno podana np. z dodatkiem ketchupu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia z grzybami leśnymi w śmietankowym sosie
Następny przepis: Cukinie faszerowane kurkami i serem plesniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode