Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami
Zapraszamy do przygotowania niezwykle aromatycznego dania – cukinii faszerowanej mięsem mielonym i pomidorami. To połączenie nie tylko zachwyca smakiem, ale i jest doskonałym pomysłem na zdrową, sycącą, a jednocześnie lekką potrawę. Te faszerowane cukinie to oryginalne rozwiązanie na obiad lub kolację. To połączenie klasycznych składników kuchni włoskiej, które z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Cukinia, mięso mielone i pomidory to prostota i elegancja jednocześnie. Ten przepis jest idealnym wyborem zarówno dla osób poszukujących nowych kulinaricznych doświadczeń, jak i tych, które cenią sobie poznane i lubiane smaki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 małe cukinie
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 gram startego sera żółtego
- słodka i ostra papryka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami – jak zrobić?
- Cukinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Każdą cukinię oprószamy solą i pozostawiamy na czas przygotowania mięsa.
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, dodajemy mięso mielone.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem, dodajemy roztarte zioła prowansalskie.
- Do przestudzonego mięsa dodajemy starty żółty ser, mieszamy.
- Gotowym farszem napełniamy cukinie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami – dodatkowe informacje
Ser żółty zamiast dodać do farszu to można posypać na wierzch.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia a`la schabowy
Następny przepis: Cukinia faszerowana ragu