Cukinia a’la ananas
Cukinia a’la ananas to interesująco brzmiące danie, które łączy w sobie egzotyczny smak egzotycznego owocu i popularną warzywną składnik. Cukinia ma wiele zdrowotnych korzyści i jest doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. W to połączenie wprowadzi nie tylko słońce na twój talerz, ale także egzotykę do Twojej kuchni. W naszym przepisie skupimy się na tym, jak odświeżające i jasne mogą być te dwa składniki razem. Ciekawa kombinacja smaków, gdzie słodko-kwaskowaty ananas doskonale komponuje się z delikatną cukinią. Te proste, ale pomysłowe danie sprawi, że będziesz chciał odkrywać kuchnię na całkiem nowych, smacznych poziomach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na około 7 słoików (około 700ml)
- 2.5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu)
- 1,5l wody
- 1 kg cukru
- 40g domowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki)
- 4 goździki
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 laski wanilii
Cukinia a’la ananas – jak zrobić?
- Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym i zalewamy przygotowaną cukinię. Przykrywamy i odstawiamy na cały dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzamy cukinię, a do odcedzonej zalewy dodajemy cukier kryształ oraz waniliowy, goździki oraz przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ponownie cukinię i gotujemy ok 5 minut. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Przekładając cukinię z ananasem do słoików pamiętajmy by umieścić w nich również kawałki lasek wanilii. Sprawią, że cukinia ala ananas będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Przy pasteryzacji pamiętajmy o wyłożeniu spodu garnka bawełnianą ściereczką, a samej wody nalejmy do maksymalnie 2/3 wysokości słoiczków. Tak przygotowana cukinia z ananasem świetnie sprawdza się w deserach, ucieranych ciastach lub sałatkach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukier w kostkach
Następny przepis: Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby