Cukier w kostkach

Cukier w kostkach

Cukier w kostkach to jeden z tych składników, który od wieków jest obecny w kuchniach na całym świecie. Niezwykle praktyczny, a zarazem prozaiczny, zdecydowanie warto stworzyć go samodzielnie. Jeśli zastanawiasz się, ile to łyżeczek, odpowiedź jest prosta – wszystko zależy od wielkości formy. Tak przygotowany cukier w kostkach będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także wykwintnym sposobem na podkreślenie smaku deserów. Oferuje on niepowtarzalną teksturę i unikalny smak, nieporównywalny z tym, co dostępne jest w sklepach. Czekaj więc nie dłużej i poznaj nasz przepis, który w mgnieniu oka przemieni zwykły cukier w niezwykły dodatek do Twoich ulubionych napojów.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru (kryształ biały lub trzcinowy)
  • 1 łyżka wody
  • szczypta barwnika spożywczego w proszku (jeśli chcemy o określonym kolorze)
  • Do przyrządzenia:
  • forma silikonowa i mikrofala – jeśli będziemy robić w expresowym tempie
  • foremki po bombonierce – jeśli nasz proces produkcyjny potrwa dłużej

Cukier w kostkach – jak zrobić?

  1. 1.
    Do miski wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody i szczyptę barwnika spożywczego, jeśli chcemy uzyskać efekt kolorowych kostek cukru – mieszamy łyżką aby cały cukier stał się nam wilgotny (ale nie za mokry). Następnie przekładamy łyżeczką cukier do naszych foremek, automatycznie decydując ile łyżeczek znajdzie się u nas w jednej kostce, i ugniatamy dokładnie cukier w foremce, żeby nam się ładnie zespolił w całość. I teraz w wersji expresowej – tylko formy silikonowe !! Plastikowe się stopią.
  2. 2.
    Jeśli chodzi o wersję z dłuższym czasem produkcji gdzie w grę wchodzą plastikowe foremki, to tak samo jak powyżej należy wsypać cukier i docisnąć go palcami w foremce i odstawić na dzień czy dłużej o ile będzie taka potrzeba. Musi wyschnąć i zespolić się w całość. Trzeba obserwować pierwszą porcję, którą robimy i na jej przykładzie będziemy już wiedzieć jak z dalszymi partiami… a zapewne takie będą bo to bardzo wciąga 😉

Cukier w kostkach – dodatkowe informacje

Najlepsze do robienia kostek cukru są foremki o gładkich kształtach, bez dodatkowych ostrych zagłębień, gdyż utrudni to wydobycie kostek z foremki, a kostki mogą wyjść pokruszone i nie estetyczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cudak
Następny przepis: Cukierki z płatków owsianych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode