Cudak

Cudak

„Ciasto Cudak” to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników słodkości. Lokalny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Istnieje wiele wersji tego przepisu, jednak ten, który przedstawiamy, jest prawdziwym klasykiem. Cudak to ciasto o delikatnej, lekkiej strukturze, idealne na każdą okazję czy to spotkanie rodziny przy niedzielnej kawie, czy formalne przyjęcie. Ten niezawodny przepis pozwoli Ci na przygotowanie wyjątkowego wypieku, który zachwyci wszystkich gości. Nowoczesne podejście do tradycji, prostota wykonania oraz niesamowity smak – to wszystko sprawia, że ciasto Cudak jest jednym z najpopularniejszych wypieków w naszej kuchni.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 90 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 1/2 szkl. cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • MASA:
  • 1 l mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 szkl. cukru pudru

Cudak – jak zrobić?

  1. 1.
    CIASTO: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, cukier i żółtka mieszamy razem w dużej misce, dodajemy wcześniej roztopioną z miodem margarynę, wszystko delikatnie łączymy a na koniec dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, tak jak na pierogi. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym upływie czasu ciasto dzielimy na 4 części i każdą część osobno rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy ok. 20 min w temp. 180′ C.
    Tak upieczone 4 równe placki zostawiamy do wystygnięcia.
  2. 2.
    MASA: 0,5 l mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy kaszę i żółtka. To wszystko łączymy razem i gotujemy budyń cały czas mieszając. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy do niej zimny budyń. Cały czas ucierając aż do momentu powstania jednolitej i puszystej masy.
    Tak przygotowaną masę przekładamy placki.
    Cudak najlepiej smakuje na 2 dzień aż placki zrobią się miękkie i przesiąkną masą.

SMACZNEGO!!!!

Cudak – dodatkowe informacje

Ciasto cudak najlepsze jest po kilku dniach, kiedy zrobi się mięciutkie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cud, miód i orzeszki
Następny przepis: Cudownie orzeźwiający chłodnik na upalne dni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode