Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby

Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby

Cukier waniliowy to podstawa w wielu przepisach na wypieki i deserter, ale nie musisz zawsze korzystać z gotowych produktów ze sklepu. Szczególnie, gdy jego samodzielne przygotowanie jest tak proste! Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami przepisem na domowy cukier waniliowy. Przedstawimy dwa różne sposoby, dzięki którym z łatwością zrobicie ten niezbędny składnik w swojej kuchni. Czy jest coś lepszego niż aromat prawdziwej wanilii uniesiony w powietrzu podczas pieczenia? Sprawdźcie nasz przepis i przekonajcie się sami, jak łatwo można dodać nutę luksusu do codziennych wypieków!

Składniki:

  • Metoda dłuższa :
  • 500 g cukru drobnego kryształu do wypieków
  • 2 laski wanilii
  • Metoda natychmiastowa :
  • 2 laski wanilii
  • 250 g cukru kryształu – zwykły

Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby – jak zrobić?

  1. 1.
    Metoda dłuższa

    Cukier wsypujemy do szklanego słoja, laskę wanilii nacinamy i zeskrobujemy miąższ z ziarenkami, przekładamy do cukru. Ja zazwyczaj rozcieram je z cukrem palcami do momentu dokładnego rozprowadzenia, pozostałą laskę kroimy na dwie lub trzy części i dodajemy do słoja. Kilkakrotnie potrząsamy energicznie słojem i odstawiamy najlepiej na 3 – 4 tygodnie.

  2. 2.
    Metoda natychmiastowa

    Laski wanilii kroję na 3 cm kawałki wkładam do blendera lub młynka i miksuje na drobny proszek, następnie dodaje dwie czubate łyżki cukru i ponownie miksuje w blenderze, aż wszystko mi się ładnie połączy – tylko nie za długo bo wyjdzie cukier puder :). Dosypuje pozostały cukier i mieszam chwilkę ponownie w blenderze. Ten cukier ma bardziej intensywny smak i zapach, ale jest bardziej miałki. I ma bardziej kremowy odcień. ( na zdjęciu druga łyżeczka z wstążką – jak widać ma bardziej widoczne ziarenka wanilii)

xxxx – dodatkowe informacje

Jak zrobić domowy cukier waniliowy na dwa sposoby:

Jak używamy domowego cukru w stosunku do przepisów :

1 łyżeczka kupnego odpowiada 2 łyżeczką płaskim domowego * metoda dłuższa, natomiast metodą natychmiastową używam w ilości 1-1.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia a'la ananas
Następny przepis: Cukierki domowej roboty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode