Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby
Składniki:
- Metoda dłuższa :
- 500 g cukru drobnego kryształu do wypieków
- 2 laski wanilii
- Metoda natychmiastowa :
- 2 laski wanilii
- 250 g cukru kryształu – zwykły
Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby – jak zrobić?
-
1.
Metoda dłuższaCukier wsypujemy do szklanego słoja, laskę wanilii nacinamy i zeskrobujemy miąższ z ziarenkami, przekładamy do cukru. Ja zazwyczaj rozcieram je z cukrem palcami do momentu dokładnego rozprowadzenia, pozostałą laskę kroimy na dwie lub trzy części i dodajemy do słoja. Kilkakrotnie potrząsamy energicznie słojem i odstawiamy najlepiej na 3 – 4 tygodnie.
-
2.
Metoda natychmiastowaLaski wanilii kroję na 3 cm kawałki wkładam do blendera lub młynka i miksuje na drobny proszek, następnie dodaje dwie czubate łyżki cukru i ponownie miksuje w blenderze, aż wszystko mi się ładnie połączy – tylko nie za długo bo wyjdzie cukier puder :). Dosypuje pozostały cukier i mieszam chwilkę ponownie w blenderze. Ten cukier ma bardziej intensywny smak i zapach, ale jest bardziej miałki. I ma bardziej kremowy odcień. ( na zdjęciu druga łyżeczka z wstążką – jak widać ma bardziej widoczne ziarenka wanilii)
xxxx – dodatkowe informacje
Jak zrobić domowy cukier waniliowy na dwa sposoby:
Jak używamy domowego cukru w stosunku do przepisów :
1 łyżeczka kupnego odpowiada 2 łyżeczką płaskim domowego * metoda dłuższa, natomiast metodą natychmiastową używam w ilości 1-1.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukinia a'la ananas
Następny przepis: Cukierki domowej roboty