Cukierki z płatków owsianych.
Cukierki z płatków owsianych to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Są łatwe do przygotowania i doskonałe dla tych, którzy szukają smacznych, ale także zdrowych przekąsek. Cukierki owsiane są pełne błonnika, co sprawia, że są sycące i mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi. Idealnie sprawdzą się jako szybkie śniadanie do pracy lub szkoły albo zdrowy dodatek do diety sportowców. Co więcej, przepis na te cukierki jest bardzo uniwersalny, można do nich dodać ulubione orzechy, suszone owoce czy kakao dla dodatkowego smaku i wartości odżywczych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kostki margaryny (najlepiej z oleju palmowego)
- 3 szklanki płatków owsianych drobno mielonych
- 1,5 szklanki cukru
- 2-3 łyżki kakao
- 6-7 łyżek mleka
- szczypta soli dla podkreślenia smaku
- odrobina cynamonu
- garść rodzynek
Cukierki z płatków owsianych – jak zrobić?
- Cukier wsypać do garnka, wlać mleko i poczekać aż całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy margarynę i czekamy aż się rozpuści. Wszystko gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy płatki owsiane, sól, cynamon, kakao. Całość gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia.
- Na koniec wsypujemy rodzynki i całość mieszamy.
- Tak przygotowane składniki nakładam łyżką na talerz, a po lekkim przestygnięciu formuje małe kuleczki.
Cukierki z płatków owsianych – dodatkowe informacje
Wybierz garnek, do którego składniki nie będą przywierać. Po dodaniu wszystkich składników pamiętaj o mieszaniu. Gotuj na małym ogniu. Kuleczki formuję po przestygnięciu, około jednej minuty po nałożeniu na talerz.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cukier w kostkach
Następny przepis: Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby