Cukier w kostkach
Cukier w kostkach to jeden z tych składników, który od wieków jest obecny w kuchniach na całym świecie. Niezwykle praktyczny, a zarazem prozaiczny, zdecydowanie warto stworzyć go samodzielnie. Jeśli zastanawiasz się, ile to łyżeczek, odpowiedź jest prosta – wszystko zależy od wielkości formy. Tak przygotowany cukier w kostkach będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także wykwintnym sposobem na podkreślenie smaku deserów. Oferuje on niepowtarzalną teksturę i unikalny smak, nieporównywalny z tym, co dostępne jest w sklepach. Czekaj więc nie dłużej i poznaj nasz przepis, który w mgnieniu oka przemieni zwykły cukier w niezwykły dodatek do Twoich ulubionych napojów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka cukru (kryształ biały lub trzcinowy)
- 1 łyżka wody
- szczypta barwnika spożywczego w proszku (jeśli chcemy o określonym kolorze)
- Do przyrządzenia:
- forma silikonowa i mikrofala – jeśli będziemy robić w expresowym tempie
- foremki po bombonierce – jeśli nasz proces produkcyjny potrwa dłużej
Cukier w kostkach – jak zrobić?
-
Do miski wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody i szczyptę barwnika spożywczego, jeśli chcemy uzyskać efekt kolorowych kostek cukru – mieszamy łyżką aby cały cukier stał się nam wilgotny (ale nie za mokry). Następnie przekładamy łyżeczką cukier do naszych foremek, automatycznie decydując ile łyżeczek znajdzie się u nas w jednej kostce, i ugniatamy dokładnie cukier w foremce, żeby nam się ładnie zespolił w całość. I teraz w wersji expresowej – tylko formy silikonowe !! Plastikowe się stopią. -
Jeśli chodzi o wersję z dłuższym czasem produkcji gdzie w grę wchodzą plastikowe foremki, to tak samo jak powyżej należy wsypać cukier i docisnąć go palcami w foremce i odstawić na dzień czy dłużej o ile będzie taka potrzeba. Musi wyschnąć i zespolić się w całość. Trzeba obserwować pierwszą porcję, którą robimy i na jej przykładzie będziemy już wiedzieć jak z dalszymi partiami… a zapewne takie będą bo to bardzo wciąga 😉
Cukier w kostkach – dodatkowe informacje
Najlepsze do robienia kostek cukru są foremki o gładkich kształtach, bez dodatkowych ostrych zagłębień, gdyż utrudni to wydobycie kostek z foremki, a kostki mogą wyjść pokruszone i nie estetyczne.