Comber rumowy
Ciesz się wyjątkowym smakiem desery, który przyciąga swoją niepowtarzalnością, oto „Comber rumowy”. Ten przepis to istna gratka dla wielbicieli ciast i rumu, łącząc te dwa elementy w jednym zniewalającym daniu. Lśniące od cukru, aromatyczne i lekko wilgotne ciasto jest prawdziwie wykwintnym deserem. Przygotowanie go to ekscytująca podróż kulinarnej kreacji, harmonijnie łącząca w sobie elementy pieczenia i gotowania. Bez względu na okazję, comber rumowy będzie idealnym zakończeniem każdego posiłku, pozostawiając na podniebieniu nutę egzotycznego rumu. Przygotuj się na niepowtarzalne doznania smakowe, które zapewnia ten niesamowity przepis na ciasto comber.
admin
Składniki:
- CIASTO: 1 i 1/2 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- PONCZ: 1 szklanka naparu z herbaty, 4 łyżki cukru, 1/4 szklanki rumu
Comber rumowy – jak zrobić?
-
1.
Margarynę, cukier, kakao i 4 łyżki wody rozpuścić w rondelku. Odlać 1/2 szklanki masy na polewę. Białka oddzielić od żółtek. -
2.
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy kakaowej, dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, żółtka i wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. -
3.
Formę do combra wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 min w temp. 180 stopni C. Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z formy i zdjąć papier. -
4.
Cukier rozpuścić w herbacie, dodać rum i wymieszać. Ciasto nasączyć ponczem i polać przygotowaną wcześniej polewą.
Comber rumowy – dodatkowe informacje
Wierzch combra można ozdobić płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Do składników do ciasta można dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cold Brew - kawa idealna na lato!
Następny przepis: Coś pysznego