Cold Brew - kawa idealna na lato!

Cold Brew – kawa idealna na lato!

Przyjdź i odkryj smak Cold Brew, idealnej kawy na lato! Cold Brew jest metodą zaparzania kawy na zimno, stwarzającą unikalny aromaticzny napój, który doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Ten przepis na Cold Brew sprawi, że poczujesz orzeźwiającą moc kawy podczas każdego gorącego lata. Długo parzona na zimno, z miernikiem kwasowości niskim, a smakiem wyjątkowo zrównoważonym i gładkim, Cold Brew otworzy przed Tobą nowy świat kawy. Przekonaj się, jak proste i satysfakcjonujące może być tworzenie własnej doskonałej kawy na zimno.

Składniki:

  • Kawa mielona – 70 g (choć zdarzają się też przepisy na 200g)
  • Woda przegotowana, ostudzona – 1 l
  • Kostki lodu
  • Mleko (opcjonalnie)
  • Cukier, słodzik lub syrop (opcjonalnie)

Cold brew – kawa idealna na lato! – jak zrobić?

  1. Kawę mielimy w młynku (ma być grubo mielona). Wsypujemy ją do dużego słoika lub zaparzacza french press i zalewamy wodą. Mieszamy i zakręcamy słoik, lub przykrywamy zaparzacz (nie dociskamy). Słoik lub zaparzacz wkładamy do lodówki na 8 godzin. Przepisy mówią o parzeniu od 6 do nawet kilkunastu godzin. Po 8 miała pełny, ale delikatny smak. Kawę przelewamy przez filtr, lub odciskamy w french press. Pozostaje nam mocna esencja kawowa, którą można trzymać w lodówce jeszcze kilka dni. Esencję mieszamy z zimną wodą (zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi), podajemy na lodzie, samą lub z mlekiem albo słodzidłem.

Cold Brew – dodatkowe informacje

Kawa idealna na lato to Cold Brew. Można podawać ją także z miętą, plasterkiem cytryny lub pomarańczy – będzie wtedy jeszcze bardziej orzeźwiająca.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Coco mojito- ulubiony drink Johnnego Deepa
Następny przepis: Comber czekoladowy w polewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode