Ciasto Zielona Gruszka z galaretką

Ciasto Zielona Gruszka z galaretką

Każdy smakosz deserów powinien spróbować Ciasta „Zielona Gruszka z galaretką”. To przepyszne połączenie świeżych gruszek, słodkiej galaretki, a także licznych innych składników, które tworzą unikalny, niezapomniany smak. Wyjątkowość tego deseru polega na mistrzowskim wykorzystaniu gruszek w galaretce, które wzbogacają ciasto nie tylko o swoje aromaty, ale też o piękny wygląd. Własnoręczna przygotowana galaretka gruszkowa dodaje wyrafinowanego charakteru. Całość idealnie komponuje się na stole niezależnie od pory roku. Ciasto Zielona Gruszka z gwarancją pochłonie uwagę każdego amatora domowych wypieków i stanie się prawdziwym hitem każdej uroczystości.

Składniki:

  • Na biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • Warstwa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukry pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki gruszkowe
  • 400 g twardych gruszek
  • sok z 1/2 cytryny

Ciasto zielona gruszka z galaretką – jak zrobić?

  1. Biszkopt

    Mąki przesiewamy z kakao i szczyptą soli. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub o zbliżonym wymiarze. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC.

    Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika, aż do wystudzenia.

    Ostudzony biszkopt nasączamy 1 szkl. ostudzonej wody z cytryną lub herbatą.

  2. Warstwa śmietanowa

    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut. Dolewamy wrzątku, aby całość zajmowała nieco ponad 1/2 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier puder, na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę.

  3. Dodatkowo

    Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody. Studzimy. Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i wykładamy na masę śmietanową. Gruszki zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.

Słowa kluczowe: gruszki w galaretce, galaretka gruszkowa

Zielona Gruszka z galaretką – dodatkowe informacje

Jeśli ciasto Zielona Gruszka z galaretką przygotowujemy dla pełnoletniego towarzystwa, poncz można przygotować z dodatkiem alkoholu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zielona soczewica z warzywami
Następny przepis: Zielona kawa z miodowo cytrusową nutką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode