Ciasto ze śmietaną i śliwkami
To mój ulubiony przepis na sezon śliwkowy! Ciasto ucierane ze śmietaną i śliwkami to smakowita i prostsza alternatywa dla tradycyjnego sernika. To połączenie kremowej, łagodnej śmietany z soczystymi, słodko-kwasowymi śliwkami tworzy niesamowicie smakowity deser. Ten przepis jest prosty w przygotowaniu, a sam efekt końcowy jest wystarczająco elegancki, aby zaserwować go na specjalne okazje. To przepyszne ciasto jest idealne na letnie popołudnia, kiedy śliwki są w swoim sezonie. Bez wątpienia, każdy kęs tego ciasta przekonuje o jego doskonałości.
admin
Składniki:
- Forma: 24×36 cm
- 4 jajka
- Szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka gęstej śmietany 22%
- Około 70 dag śliwek
- Cukier puder do posypania ciasta
- Papier do pieczenia
Ciasto ucierane ze śmietaną i śliwkami – przepis
- Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitej masy jajecznej dodać cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę.
- Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
- Na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki, brzuszkami do ciasta.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
- Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
- Lekko przestudzone posypać grubo cukrem pudrem.
Ciasto ze śmietaną i śliwkami – dodatkowe informacje
1.śliwki można posypać cynamonem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ucierane płatki róży
Następny przepis: Ucieraniec truskawkowy