Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką
To ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką to prawdziwy majstersztyk dekoracyjny i smakowy. Świeże, soczyste śliwki, które doskonale komponują się z delikatnym kremem budyniowym oraz galaretką, tworzą kolorową kompozycję, która będzie zachwycać pod każdym względem. To przepis, który pokocha każda rodzina i będzie idealnym dodatkiem do tradycyjnego popołudniowego herbatki. Wypróbujcie jak najszybciej, aby przekonać się sami o niepowtarzalnym smaku i wyjątkowym wyglądzie tego deseru. Inspirujcie się i twórcie własne wersje kolorowego ciasta ze śliwkami. Przygotowanie go to prawdziwa przyjemność.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 10 śliwek
- Krem:
- 250 g masła roślinnego
- 3 szklanki mleka 3,2%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- Galaretka:
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3 szklanki wrzącej wody
- Dodatkowo:
- blaszka o wymiarach 24 cm x 29 cm wyłożona papierem do pieczenia
- tarta czekolada
Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką – jak zrobić?
- Jajka, sól, cukier i cukier waniliowy miksuję na puch, zmniejszam prędkość miksera i ciągle miksując dodaję olej oraz obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Jednolite ciasto wylewam na blaszkę. Na cieście układam przekrojone na pół, pozbawione pestek śliwki – skórką do dołu. Ciasto piekę ok. 30 minut, studzę.
- Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania, dodaję zmieszane pozostałe mleko z mąką, cukrem i cukrem waniliowym, gotuję budyń, studzę. Masło ubijam na puch, ciągle miksując dodaję porcjami wystudzony budyń, miksuję, dodaję sok z cytryny, miksuję. Na ciasto wykładam krem, wyrównuję, widelcem robię wzór, posypuję tartą czekoladą, wstawiam do lodówki na ok. godzinę.
- Do wrzątku dodaję galaretki, mieszam do rozpuszczenia, studzę, wstawiam do lodówki. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylewam na krem, wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.
Słowa kluczowe: kolorowe ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką – dodatkowe informacje
Ciasto zaczynam od ugotowania budyniu, musi wystygnąć do temperatury masła. Na ciasto nie wolno wylać płynnej galaretki, przepłynie na spód ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie
Następny przepis: Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika