Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką

Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką

To ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką to prawdziwy majstersztyk dekoracyjny i smakowy. Świeże, soczyste śliwki, które doskonale komponują się z delikatnym kremem budyniowym oraz galaretką, tworzą kolorową kompozycję, która będzie zachwycać pod każdym względem. To przepis, który pokocha każda rodzina i będzie idealnym dodatkiem do tradycyjnego popołudniowego herbatki. Wypróbujcie jak najszybciej, aby przekonać się sami o niepowtarzalnym smaku i wyjątkowym wyglądzie tego deseru. Inspirujcie się i twórcie własne wersje kolorowego ciasta ze śliwkami. Przygotowanie go to prawdziwa przyjemność.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 10 śliwek
  • Krem:
  • 250 g masła roślinnego
  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Galaretka:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • Dodatkowo:
  • blaszka o wymiarach 24 cm x 29 cm wyłożona papierem do pieczenia
  • tarta czekolada

Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką – jak zrobić?

  1. Jajka, sól, cukier i cukier waniliowy miksuję na puch, zmniejszam prędkość miksera i ciągle miksując dodaję olej oraz obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Jednolite ciasto wylewam na blaszkę. Na cieście układam przekrojone na pół, pozbawione pestek śliwki – skórką do dołu. Ciasto piekę ok. 30 minut, studzę.
  2. Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania, dodaję zmieszane pozostałe mleko z mąką, cukrem i cukrem waniliowym, gotuję budyń, studzę. Masło ubijam na puch, ciągle miksując dodaję porcjami wystudzony budyń, miksuję, dodaję sok z cytryny, miksuję. Na ciasto wykładam krem, wyrównuję, widelcem robię wzór, posypuję tartą czekoladą, wstawiam do lodówki na ok. godzinę.
  3. Do wrzątku dodaję galaretki, mieszam do rozpuszczenia, studzę, wstawiam do lodówki. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylewam na krem, wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.

Słowa kluczowe: kolorowe ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką – dodatkowe informacje

Ciasto zaczynam od ugotowania budyniu, musi wystygnąć do temperatury masła. Na ciasto nie wolno wylać płynnej galaretki, przepłynie na spód ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie
Następny przepis: Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode