Ciasto ze śliwkami, budyniową pianką i kruszonką
Dziękuję, że wróciłeś na kolejny przepis, tym razem na coś wyjątkowego. Przedstawiam Ci przepis na niezwykłe ciasto ze śliwkami, budyniową pianką i kruszonką. Ten wykwintny placek śliwkowy z kruszonką jest idealnym połączeniem soczystych śliwek, aksamitnej budyniowej pianki i chrupiącej kruszonki. Stworzy niepowtarzalny, smakowity efekt, który z pewnością zachwyci Twoich gości. To doskonała propozycja na podwieczorek lub deser na spotkanie w gronie najbliższych. Przygotuj się na przygodę z wypiekami, podczas której odkryjesz nowy ulubiony przepis. Nie możemy się doczekać, abyś spróbował tego ciasta!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 250g margaryny
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Piana:
- 5 białek
- ¾ szklanki cukru
- 2 paczki budyniu śmietankowego (każdy na ½ litra)
- Dodatkowo:
- śliwki
Placek śliwkowy z kruszonką – jak zrobić?
-
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. 1/5 część ciasta włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta rozłożyć na blaszkę (na spodzie położyć papier do pieczenia). Poukładać połówki śliwek. -
Piana:
Ubić pianę z białek, dodać cukier i miksować, na koniec wsypać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać mikserem. Pianę położyć na owoce. - Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce. Piec w temp. 160 stopni około 50 minut (termoobieg).
xxxx – dodatkowe informacje
Forma: 25cm x 34cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO Z WIŚNIOWĄ MASĄ JOGURTOWĄ I BITĄ ŚMIETANĄ
Następny przepis: Ciasto ze śliwkami i kruszonką