Ciasto ze śliwkami, budyniową pianką i kruszonką

Ciasto ze śliwkami, budyniową pianką i kruszonką

Dziękuję, że wróciłeś na kolejny przepis, tym razem na coś wyjątkowego. Przedstawiam Ci przepis na niezwykłe ciasto ze śliwkami, budyniową pianką i kruszonką. Ten wykwintny placek śliwkowy z kruszonką jest idealnym połączeniem soczystych śliwek, aksamitnej budyniowej pianki i chrupiącej kruszonki. Stworzy niepowtarzalny, smakowity efekt, który z pewnością zachwyci Twoich gości. To doskonała propozycja na podwieczorek lub deser na spotkanie w gronie najbliższych. Przygotuj się na przygodę z wypiekami, podczas której odkryjesz nowy ulubiony przepis. Nie możemy się doczekać, abyś spróbował tego ciasta!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 250g margaryny
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Piana:
  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 paczki budyniu śmietankowego (każdy na ½ litra)
  • Dodatkowo:
  • śliwki

Placek śliwkowy z kruszonką – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść. 1/5 część ciasta włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta rozłożyć na blaszkę (na spodzie położyć papier do pieczenia). Poukładać połówki śliwek.
  2. Piana:
    Ubić pianę z białek, dodać cukier i miksować, na koniec wsypać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać mikserem. Pianę położyć na owoce.
  3. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce. Piec w temp. 160 stopni około 50 minut (termoobieg).

xxxx – dodatkowe informacje

Forma: 25cm x 34cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO Z WIŚNIOWĄ MASĄ JOGURTOWĄ I BITĄ ŚMIETANĄ
Następny przepis: Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode