CIASTO Z WIŚNIOWĄ MASĄ JOGURTOWĄ I BITĄ ŚMIETANĄ

CIASTO Z WIŚNIOWĄ MASĄ JOGURTOWĄ I BITĄ ŚMIETANĄ

Ciesz się smakiem lata w dowolnej porze roku z tym niezapomnianym przepisem na ciasto jogurtowo-wiśniowe. Ciasto emanuje wyrafinowanym smakiem, miękkim jak obłok jogurtem i soczystymi, lekko kwasowymi wiśniami, które doskonale równoważą słodycz deseru. Wykończone błyszczącą warstwą bitej śmietany, dodaje elegancji i wytworności. Idealne na specjalne okazje, imieniny czy niedzielne popołudnie, gdy na podwórku słychać śpiew ptaków. Ciasto jogurtowo-wiśniowe, niezastąpiony dodatek do filiżanki ulubionej herbaty czy kawy, na pewno zasili listę ulubionych deserów każdego miłośnika słodkości. To prawdziwie orzeźwiające połączenie smaków, które rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JOGURTOWA:
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 300 g wydrylowanych wiśni (mogą to być np. wydrylowane wiśnie z soku w słoiku)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku „śnieżka”
  • cukier wanilinowy
  • BITA ŚMIETANA:
  • 0,5l śmietany 36
  • 3/4 szklanki cukru-pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Ciasto z wiśniową masą jogurtową i bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. BISZKOPT:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka, ubić. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę (25×35 ) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temp. 160-180 stopni.

  2. MASA JOGURTOWA:

    Jogurt wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Owoce pokroić w drobne kawałeczki lub zmiksować – dodać do jogurtu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić 3/4 szklanki wrzątku. Przestygniętą dodać do masy jogurtowej. Śmietanę „Śnieżkę” ubić wg przepisu na opakowaniu i wymieszać z tężejącym jogurtem.

  3. BITA ŚMIETANA:

    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, dodać przestygniętą żelatynę.

    1. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa płaty.

    2. Na jeden płat ciasta wyłożyć lekko tężejącą masę z jogurtu.

    3. Przykryć drugim płatem biszkopta.

    4. Rozsmarować bitą śmietanę.

    (Do dekoracji można wykorzystać pół tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczonej w „kąpieli wodnej” z 3 łyżkami wody.)

ciasto z wiśniową masą jogurtową i bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Zamiast wiśni można dodać inne owoce do których mamy dostęp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi
Następny przepis: Ciasto ze śliwkami, budyniową pianką i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode