CIASTO Z TRUSKAWKOWE NA KISIELU, Z PIANKĄ I GALARETKĄ – BEZ PIECZENIA!
Składniki:
- MASA KISIELOWA:
- masło – 100 g
- kisiel truskawkowy – 2 op
- galaretka truskawkowa – 1 op
- PIANKA:
- śmietana 36% – 100 g
- galaretka truskawkowa – 2 op
- DODATKOWO:
- truskawki – ok. 400 g
- biszkopty okrągłe – ok. 25 szt
- herbatniki – ok. 20 szt
- galaretka truskawkowa
Ciasto z truskawkowe na kisielu, z pianką i galaretką – bez pieczenia! – jak zrobić?
- SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na spodzie blachy układamy obok siebie biszkopty.
MASA KISIELOWA:
Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącego wsypujemy truskawkową galaretkę.
Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, wylewamy na biszkopty.
Układamy pokrojone w plasterki truskawki, przykrywamy herbatnikami.PIANKA:
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku.
Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.
Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno, mieszamy z chłodnymi, ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.
Wylewamy na herbatniki, wygładzamy, chłodzimy.CAŁOŚĆ:
Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Schłodzoną piankę pokrywamy resztą pokrojonych w plasterki truskawek, zalewamy tężejącą galaretką.
Ostawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
XXXX – dodatkowe informacje
Zamiast kisielu truskawkowego możecie wykorzystać np. brzoskwiniowy, a ciasto zrobić z innymi owocami!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z Truskawkami na Biszkopcie
Następny przepis: Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi