CIASTO Z TRUSKAWKOWE NA KISIELU, Z PIANKĄ I GALARETKĄ – BEZ PIECZENIA!

CIASTO Z TRUSKAWKOWE NA KISIELU, Z PIANKĄ I GALARETKĄ – BEZ PIECZENIA!

Ciasto z kisielem truskawkowym to idealna propozycja dla osób ceniących słodkości. I to nie tylko dla wielbicieli truskawek! Opisany przepis jest naprawdę łatwy w wykonaniu, a do tego nie wymaga pieczenia. Ciasto składa się z kilku warstw: biszkoptu, truskawkowego kisielu, puszystej pianki oraz tańczącej na wierzchu galaretki. Każda z nich, choć prosta do przygotowania, tworzy niezapomniane doznania smakowe. Ta słodka bomba z pewnością zaskoczy Waszych gości i przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Ciasto jest lekkie, a do tego obłędnie pyszne. Z pewnością warto spróbować!

Składniki:

  • MASA KISIELOWA:
    • masło – 100 g
    • kisiel truskawkowy – 2 op
    • galaretka truskawkowa – 1 op
  • PIANKA:
    • śmietana 36% – 100 g
    • galaretka truskawkowa – 2 op
  • DODATKOWO:
    • truskawki – ok. 400 g
    • biszkopty okrągłe – ok. 25 szt
    • herbatniki – ok. 20 szt
    • galaretka truskawkowa

Ciasto z truskawkowe na kisielu, z pianką i galaretką – bez pieczenia! – jak zrobić?

  1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na spodzie blachy układamy obok siebie biszkopty.

    MASA KISIELOWA:

    Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącego wsypujemy truskawkową galaretkę.

    Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, wylewamy na biszkopty.

    Układamy pokrojone w plasterki truskawki, przykrywamy herbatnikami.

    PIANKA:

    Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku.

    Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.

    Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno, mieszamy z chłodnymi, ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.

    Wylewamy na herbatniki, wygładzamy, chłodzimy.

    CAŁOŚĆ:

    Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.

    Schłodzoną piankę pokrywamy resztą pokrojonych w plasterki truskawek, zalewamy tężejącą galaretką.

    Ostawiamy na noc do lodówki.

    Smacznego!

XXXX – dodatkowe informacje

Zamiast kisielu truskawkowego możecie wykorzystać np. brzoskwiniowy, a ciasto zrobić z innymi owocami!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z Truskawkami na Biszkopcie
Następny przepis: Ciasto z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode