Ciasto z Truskawkami na Biszkopcie

Ciasto z Truskawkami na Biszkopcie

Zastanawiasz się co przyrządzić na niedzielny deser? Przygotuj słodki i soczysty biszkopt z truskawkami. Pyszne, lekkie ciasto z owocami to prawdziwy rarytas dla każdego łasucha. Sezon na truskawki trwa, a więc to idealny moment, aby wykorzystać je do stworzenia wyszukanego deseru. Bez esencji, sztucznych aromatów – tylko naturalne, świeże owoce i puszysty biszkopt. Wyobraź sobie smak delikatnego ciasta, przełamanego kwasowatą słodkością truskawek… To kompozycja, którą pokochasz od pierwszego kęsa! Przygotuj ciasto z truskawkami na biszkopcie i zaskocz swoich bliskich niebanalnym smakiem.

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka L
  • 1 szkl.mąki pszennej + opakowanie budyniu śmietankowego 40 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl.cukru
  • szczypta soli
  • Masa Śmietanowo-Twarogowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • duży jogurt naturalny
  • 1 śnieżka
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g czekolady białej
  • galaretka krystaliczna truskawka-wanilia Dr.Oetker
  • Góra ciasta:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy

Przygotowanie ciasta z truskawkami na biszkopcie

  1. Pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Odkładamy mikser i przesiewamy mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia do masy. Delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy przez 25-30 minut, aż patyczek będzie suchy. Po upieczeniu biszkopt wykładamy do góry dnem na ściereczkę, ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie smarujemy wierzch biszkoptu dżemem i umieszczamy go w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Śmietankę schładzamy w zamrażalniku przez 20 minut. Następnie ubijamy na sztywno ze śnieżką. Do ubitej śmietany wlewamy jogurt i dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg. Mieszamy do połączenia składników. Na tarce ścieramy białą czekoladę i dodajemy do masy. Jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie masy, można dodać cukier puder do smaku. Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i wlewamy ją do masy, miksując krótko. Następnie wylewamy masę na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Całość wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy galaretki i truskawki. Galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody. Truskawki myjemy, kroimy wedle uznania i układamy je na masie. Następnie zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki.

Ciasto z Truskawkami na Biszkopcie – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie masy może dać cukier puder do smaku, lub zamiast pół czekolady wrzucić całą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z truskawkami i kruszonką (na maślance)
Następny przepis: Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode