Ciasto z truskawkami i kruszonką (na maślance)

Ciasto z truskawkami i kruszonką (na maślance)

Kochasz truskawki? Uwielbiasz ciasta? A co powiesz na połączenie tych dwóch rzeczy w jednym przepisie? Przygotuj się na podroż kulinarnej rozkoszy z naszym ciastem z truskawkami i kruszonką na maślance. Wyjątkowość tego deseru polega na smakowitej kombinacji soczystych, słodko-kwasowatych truskawek, aksamitnej maślanki i chrupiącej kruszonki. To ciasto z maślanką i truskawkami, które doskonale sprawdzi się na letnie popołudnie czy rodzinny obiad. Wypróbuj ciasto truskawkowe na maślankę i odkryj jak wyjątkowe mogą być połączenia tradycyjnych, prozaicznych składników. Serwuj i zaskakuj swoich bliskich tym niezwykle smacznym deserem.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 duże jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 20 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki

Ciasto z truskawkami i kruszonką (na maślance) – jak zrobić?

  1. Jajka z cukrem należy dokładnie zmiksować. Następnie wlać maślankę i olej, delikatnie przemieszać wszystkie składniki. Wsypać cukier waniliowy. Dodać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką. Powstałą masę przelać na wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę.
  2. Na masę ułożyć truskawki, nie za gęsto, by ciasto mogło spokojnie rosnąć.
  3. Robimy kruszonkę. Wszystkie składniki najpierw miksujemy przez około 2 minuty, następnie dokładnie ugniatamy w misce. Kruszonkę rozkładamy na truskawki.
  4. Ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!

xxxx – dodatkowe informacje

zamiast maślanki można użyć jogurtu naturalnego, a w zamian za cukier waniliowy można wlać parę kropel aromatu do ciasta, najlepiej migdałowego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO Z SEREM. POLEWA CZEKOLADOWA SMAROWANA NA GORĄCE CIASTO.
Następny przepis: Ciasto z Truskawkami na Biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode