CIASTO Z SEREM. POLEWA CZEKOLADOWA SMAROWANA NA GORĄCE CIASTO.
Składniki:
- Ciasto :
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy, lub aromat waniliowy
- 2 łyżki kakao do posypania ciasta
- Ser :
- 1/2 kg sera białego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- Polewa :
- 1.2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 2 łyżki wrzącej wody
- Ponad to : kokos do dekoracji
Ciasto z serem. Polewa czekoladowa smarowana na gorące ciasto – jak zrobić?
-
1.
Całe jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać stopniowo: olej (cienkim strumyczkiem, lub po łyżce – żeby masa się nie ścięła), następnie po trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
Formę o wym. 34 x 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy, równo rozsmarować i posypać po wierzchu kakao.
-
2.
Ser zmielić 2x. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie łyżką wmieszać w masę serową.
Łyżeczką kłaść porcjami obok siebie masę serową na cieście.
Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok 45-50 min w temp.180 stopni.
Po wyjęciu ciasta, od razu na gorące rozsmarować polewę czekoladową
i od razu posypać kokosem, bo polewa szybko tężeje.
-
3.
Składniki polewy utrzeć na jednolitą masę. Polewa po utarciu jest matowa, a po rozsmarowaniu na gorącą powierzchnię ciasta, uzyskuje połysk.
CIASTO Z SEREM – dodatkowe informacje
Przepis dostałam od koleżanki jako ciasto do owoców. Na ciepłe ciasto po upieczeniu i ostudzeniu, można dać masę budyniową i polewę. Można do ciasta dać 2 łyżki kakao (wtedy trzeba odebrać 2 łyżki mąki). Można ciasto piec z owocami sezonowymi z owocami z kompotu, z serem, lub makiem i jeszcze stosując wiele innych kombinacji. Ciasto ponieważ jest z olejem, długo utrzymuje świeżość i nie rozmaka od soku owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z rabarbarem i truskawkami, najprostsze i szybkie ciasto
Następny przepis: Ciasto z truskawkami i kruszonką (na maślance)