CIASTO Z SEREM. POLEWA CZEKOLADOWA SMAROWANA NA GORĄCE CIASTO.

CIASTO Z SEREM. POLEWA CZEKOLADOWA SMAROWANA NA GORĄCE CIASTO.

Ciepłe ciasto z serem, po które przecież nie sposób się oprzeć. Można go jeść bez dodatków, ale polewa czekoladowa smarowana na gorące ciasto sprawia, że owo dzieło cukiernicze staje się niepowtarzalnie wyjątkowe. Tajemnicą tej kompozycji jest właśnie smarowanie aromatycznej polewy czekoladowej, kiedy ciasto jeszcze gorące. Błogosławieństwo dla podniebienia, przenoszące nas w magiczny świat słodkości. Idealne na deser po obiedzie, do popołudniowej kawy czy też na spotkanie z przyjaciółmi. Spróbuj tego niezwyczajnego połączenia smaków, a przekonasz się, że warto było włożyć w to tę dodatkową pracę!

Składniki:

  • Ciasto :
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy, lub aromat waniliowy
  • 2 łyżki kakao do posypania ciasta
  • Ser :
  • 1/2 kg sera białego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • Polewa :
  • 1.2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • Ponad to : kokos do dekoracji

Ciasto z serem. Polewa czekoladowa smarowana na gorące ciasto – jak zrobić?

  1. 1.

    Całe jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać stopniowo: olej (cienkim strumyczkiem, lub po łyżce – żeby masa się nie ścięła), następnie po trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.

    Formę o wym. 34 x 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.

    Przełożyć ciasto do formy, równo rozsmarować i posypać po wierzchu kakao.

  2. 2.

    Ser zmielić 2x. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie łyżką wmieszać w masę serową.

    Łyżeczką kłaść porcjami obok siebie masę serową na cieście.

    Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok 45-50 min w temp.180 stopni.

    Po wyjęciu ciasta, od razu na gorące rozsmarować polewę czekoladową

    i od razu posypać kokosem, bo polewa szybko tężeje.

  3. 3.

    Składniki polewy utrzeć na jednolitą masę. Polewa po utarciu jest matowa, a po rozsmarowaniu na gorącą powierzchnię ciasta, uzyskuje połysk.

CIASTO Z SEREM – dodatkowe informacje

Przepis dostałam od koleżanki jako ciasto do owoców. Na ciepłe ciasto po upieczeniu i ostudzeniu, można dać masę budyniową i polewę. Można do ciasta dać 2 łyżki kakao (wtedy trzeba odebrać 2 łyżki mąki). Można ciasto piec z owocami sezonowymi z owocami z kompotu, z serem, lub makiem i jeszcze stosując wiele innych kombinacji. Ciasto ponieważ jest z olejem, długo utrzymuje świeżość i nie rozmaka od soku owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z rabarbarem i truskawkami, najprostsze i szybkie ciasto
Następny przepis: Ciasto z truskawkami i kruszonką (na maślance)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode