Ciasto z pierniczkami
Składniki:
- Ciasto: 9 jajek
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 czerwone galaretki
- Pianka:
- 2 śnieżki
- galaretka agrestowa
- Oraz:
- 1/2 kg nadziewanych pierniczków w czekoladzie
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Ciasto z pierniczkami – jak zrobić?
- Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodając cukry, a następnie żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 160-180 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
- Masa: jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne, owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach. Prażymy. Mieszamy z galaretkami. Chwilę podsmażamy. Studzimy.
- Pianka: galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Śnieżki ubijamy wg przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy tężejącą galaretkę.
- Na spód biszkopta wykładamy masę jabłkową, pierniczki i piankę. Przykrywamy 2. plackiem. Smarujemy polewą, oprószamy wiórkami.
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodając cukry, a następnie żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 160-180 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
2. Masa: jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne, owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach. Prażymy. Mieszamy z galaretkami. Chwilę podsmażamy. Studzimy.
3. Pianka: galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Śnieżki ubijamy wg przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy tężejącą galaretkę.
4. Na spód biszkopta wykładamy masę jabłkową, pierniczki i piankę. Przykrywamy 2. plackiem. Smarujemy polewą, oprószamy wiórkami.
Słowa kluczowe: placek z pierniczkami
Ciasto z pierniczkami – dodatkowe informacje
Rady redakcyjnej kucharki:
● Piankę można zastąpić masą budyniową: 2 budynie waniliowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i ucieramy z kostką masła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO BEZ JAJEK
Następny przepis: Ciasto z połówkami jabłek i kulkami rafaello