Ciasto z owocami mieszane widelcem
Zapraszamy do przygotowania niezwykle aromatycznego i jednocześnie prostego w wykonaniu placka. Dzisiejszym bohaterem jest ciasto z owocami mieszane widelcem, które swoją nazwę zawdzięcza nietypowej metodzie mieszania składników. To idealny przepis dla osób, które cenią sobie wyraziste smaki oraz szybkie i proste w przygotowaniu dania. Nietradycyjna metoda mieszania składników widelcem nadaje mu wyjątkowego charakteru i sprawia, że jest to ciasto, do którego na pewno jeszcze nie raz wrócicie. Delikatne, ale sycące, z cudownym aromatem świeżych owoców – to danie, które pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Wypróbujcie koniecznie!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3-4 jajka
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 12-procentowej
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Oraz: owoce według uznania
- Kruszonka:
- łyżka smalcu
- łyżka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki
Ciasto z owocami mieszane widelcem – jak zrobić?
- Wszystkie składniki ciasta– w kolejności podanej w przepisie – wsypujemy do miski, mieszając je dokładnie widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy. Powinno nam to zabrać około 15 minut.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy dowolne owoce, np. maliny, truskawki, agrest, brzoskwinie z puszki – odcedzone z syropu i pokrojone w plastry.
- Robimy kruszonkę, dokładnie zagniatając mąkę z cukrem, smalcem i margaryną. Odrywamy małe kawałki i posypujemy nimi owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C ok. 55 minut.
Ciasto z owocami mieszane widelcem – dodatkowe informacje
● Żeby owoce nie zatopiły się w surowym cieście, warto obtoczyć je w bułce tartej.
● Zamiast kruszonką ciasto po upieczeniu możemy też posypać wiórkami kokosowymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z nutellą, bananami i bitą śmietaną
Następny przepis: ciasto z owocami i bezą