ciasto z owocami i bezą

ciasto z owocami i bezą

Czy jest coś lepszego na letnie popołudnie niż kawałek pachnącego ciasta, które poprzez swoje smaki przenosi nas do słonecznych ogrodów pełnych dojrzałych owoców? Na pewno trudno o lepszy pomysł. Ciasto z owocami i bezą to wyjątkowa kompozycja, która zachwyca swoją konsystencją i słodko-kwasowym smakiem. Z każdym kęsem odkrywamy nowe warstwy smaku – od delikatnego biszkoptu, przez soczyste owoce, po chrupiącą bezę. Ten przepis to doskonały sposób na upieczenie w domu tego niepowtarzalnego ciasta. Idealne zarówno dla tych, którzy uwielbiają bawić się w kuchni, jak i dla tych, którzy szukają prostego, ale efektownego deseru. Wystarczą podstawowe składniki i ulubione owoce, by stworzyć prawdziwe cukiernicze arcydzieło.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Zapach pomarańczowy
  • Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • Dodatkowo:
  • ok.0,5 kg sezonowych owoców
  • 1 łyżka kakao

Ciasto z owocami i bezą – jak zrobić?

  1. Z podanych składników wyrobić w misce ciasto.
  2. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao.
  3. Jedną część ciasta białą wyłożyć na spód tortownicy, podwinąć brzegi i podpiec. Na upieczony spód wyłożyć owoce (np. wiśnie i agrest) i zetrzeć część ciasta z kakao.
  4. Ubić białka na sztywno z odrobiną soli, stopniowo dodawać cukier. Ubitą pianę z białek wyłożyć na placek i zetrzeć część białą ciasta. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

ciasto z owocami i bezą – dodatkowe informacje

Do ciasta z owocami i bezą dodaję dowolne owoce sezonowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z owocami mieszane widelcem
Następny przepis: Ciasto z owocami leśnymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode