Ciasto z nutellą, bananami i bitą śmietaną

Ciasto z nutellą, bananami i bitą śmietaną

Ten przepis na ciasto bananowe z nutellą jest bardzo prosty. Wymaga kilku podstawowych składników, takich jak banany, nutella, jajka, mąka, cukier, masło, jak również śmietana kremówka do ubicia. W połączeniu z nutellą, banany nadadzą ciastu wyjątkowo słodki, owocowy smak. Powstała kompozycja smaków jest niezapomniana. Jedną z najważniejszych zalet tego ciasta jest to, że można je przygotować w zaledwie kilkanaście minut, a potem wystarczy poczekać, aż dostatecznie wystygnie. Idealne na szybki deser, nieoczekiwanych gości, czy nawet jako słodki prezent dla bliskich.

Składniki:

  • 225 gram słodkich herbatników
  • 2 dość duże banany
  • 300 ml słodkiej śmietany- takiej do ubicia lub gotowej
  • parę kropli soku z cytryny
  • 100 gram masła
  • 60 gram nutelli lub innego kremu czekoladowego( jeśli mamy- ale może być i bez)

Ciasto z nutellą, bananami i bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Rozgnieść herbatniki i połączyć z masłem mieszając by powstała jednolitej konsystencji masa (najłatwiej użyć blendera).
  2. Wyłożyć tortownicę lub inną formę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  3. Na tak przygotowane naczynie wykładamy masę- dokładnie rozprowadzając ją na całej powierzchni, lekko ubijając.
  4. Smarujemy nutellą przygotowaną „bazę”.
  5. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na całej powierzchni ciasta.
  6. Śmietanę ubijamy i wykładamy na wierzchu.
  7. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki – praktycznie jest gotowe do jedzenia, dobrze jak trochę się schłodzi.
  8. Na wierzch możemy wyłożyć owoce, cukierki, migdały itp.
  9. Świetne ciasto praktycznie zrobione w 20-30 minut.

Ciasto z nutellą, bananami i bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Bardzo często wykorzystuję przepis na „bazę” ciasta, ale dodaję różnego rodzaju owoce sezonowe i dżemy. U mnie na zdjęciu na wierzchu znajdują się brzoskwinie i karmelizowana skórka z pomarańczy – której wykonanie opiszę wkrótce 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z olejem
Następny przepis: Ciasto z owocami mieszane widelcem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode