Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami
Podnieś swoje umiejętności cukiernicze na wyższy poziom z tym przepisem na ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami. Mieszanka delikatnego ciasta i rozpływającej się w ustach mlecznej masy mascarpone jest rozpustnym przysmakiem dla każdego łasucha. Dodatek michałków przekształca to ciasto w prawdziwe cukiernicze arcydzieło, które swoim smakiem zadowoli wszystkich na każdej uroczystości. Jeśli szukasz pysznego ciasta z serkiem mascarpone, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Odkryj tajemnice wypieku perfekcyjnego ciasta z mascarpone i delektuj się nim wspólnie z rodziną i przyjaciółmi.
admin
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń czekoladowy
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa:
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 6 sztuk michałków (ja miałam w białej czekoladzie)
- biszkopty nadziewane marmolada i kremem
- czekolada do roztopienia na polewę
Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami – jak zrobić?
- 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, następnie dodajemy ocet, po 1 żółtku. Pod koniec budyń, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki (ja posmarowałam ją margaryną i posypałam mąką), piec w 180 stopniach około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na pół.
- 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać do ubitej stopniowo serek mascarpone, na końcu rozkruszone michałki. Na pierwsze ciasto wykładamy połowę masy, na nią układamy biszkopty, na biszkopty drugą połowę masy i przykrywamy drugim plackiem. U mnie na wierzchu polewa z roztopionej czekolady 🙂
Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami – dodatkowe informacje
Blacha 24×38
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z masą truskawkową
Następny przepis: Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak!