Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami

Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami

Podnieś swoje umiejętności cukiernicze na wyższy poziom z tym przepisem na ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami. Mieszanka delikatnego ciasta i rozpływającej się w ustach mlecznej masy mascarpone jest rozpustnym przysmakiem dla każdego łasucha. Dodatek michałków przekształca to ciasto w prawdziwe cukiernicze arcydzieło, które swoim smakiem zadowoli wszystkich na każdej uroczystości. Jeśli szukasz pysznego ciasta z serkiem mascarpone, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Odkryj tajemnice wypieku perfekcyjnego ciasta z mascarpone i delektuj się nim wspólnie z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 6 sztuk michałków (ja miałam w białej czekoladzie)
  • biszkopty nadziewane marmolada i kremem
  • czekolada do roztopienia na polewę

Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami – jak zrobić?

  1. 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, następnie dodajemy ocet, po 1 żółtku. Pod koniec budyń, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki (ja posmarowałam ją margaryną i posypałam mąką), piec w 180 stopniach około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  2. 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać do ubitej stopniowo serek mascarpone, na końcu rozkruszone michałki. Na pierwsze ciasto wykładamy połowę masy, na nią układamy biszkopty, na biszkopty drugą połowę masy i przykrywamy drugim plackiem. U mnie na wierzchu polewa z roztopionej czekolady 🙂

Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami – dodatkowe informacje

Blacha 24×38


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z masą truskawkową
Następny przepis: Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode