Ciasto z masą truskawkową

Ciasto z masą truskawkową

Dzisiejszy przepis będzie dotyczył wyjątkowego placuszka, idealnego na letnie dni. Mowa o cieście z masą truskawkową. Wyobraź sobie delikatny biszkopt, który z każdym gryzem roztacza w ustach symfonię słodyczy. Nic nie jest bardziej kuszące niż połączenie puszystego ciasta i intensywnie czerwonej masy truskawkowej. Doznania smakowe gwarantowane! Ten placek z masą truskawkową to umiejętne połączenie prostoty i finezji. Mimo iż składniki są dosyć proste, efekt finalny jest zdecydowanie spektakularny. Czy jest coś lepszego niż smak świeżych truskawek zamkniętych w aromatycznym cieście? Spróbuj naszego przepisu i przekonaj się sam!

Składniki:

  • Składniki na ciemny biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na jasny biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na truskawkową masę:
  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 g serka mascarpone lub jogurtu greckiego
  • 330 ml śmietany kremówki
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa

Ciasto z masą truskawkową – jak zrobić?

  1. Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przelać do formy o wym. 24×35. Piec 20 minut w temp. 180°C. Wystudzić.
    Biszkopt jasny wykonać tak samo i piec 30 minut w temp. 180°C. Po wystudzeniu przekroić na 2 części.
  2. Masa truskawkowa: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować. Śmietanę kremówkę z mascarpone ubić na sztywny krem, dodać truskawki i galaretkę, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia masy. Masę podzielić na 2 części.
  3. Złożenie: Biszkopt ciemny – masa truskawkowa – biszkopt jasny – masa truskawkowa – biszkopt jasny – polewa czekoladowa – dowolnie udekorować i schłodzić. Smacznego 🙂

Ciasto z masą truskawkową – dodatkowe informacje

Jeśli do masy chcemy użyć jogurt grecki, to od dzielnie ubijamy śmietanę kremówkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z masą truskawkową
Następny przepis: Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode