Ciasto z masą truskawkową
Witajcie, miłośnicy słodkości! Przedstawiamy Ci przepis na coś naprawdę wyjątkowego – Ciasto z masą truskawkową. To prawdziwe letnie zadowolenie dla kubków smakowych, łączące słodki, soczysty smak truskawek z delikatnym, lekkim ciastem. Masa truskawkowa jest przygotowywana z mrożonych truskawek, co daje ci możliwość cieszenia się tym ciastem nie tylko latem, ale przez cały rok. Krem truskawkowy dodaje natomiast kremowej konsystencji i bogactwa smaku. To ciasto jest niczym truskawkowe cappuccino, ze zmiksowanymi truskawkami na wierzchu i galaretką dla dodatkowej odrobiny słodkości. Zaskocz swoich gości tym pysznym truskawkowcem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- Masa truskawkowa:
- 90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- Bita śmietana:
- 1/2 l kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 4 śmietan-fixy,
- + 100 g pokruszonych herbatników
Ciasto z masą truskawkową – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Po wystygnięciu delikatnie oberwać górną warstwę biszkoptu (tzw. „skórka”).
- Masa truskawkowa: Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż stanie się letnia (prawie zimna) i znacznie zgęstnieje. Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić.
- Bita śmietana: Kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Przełożyć na masę truskawkową, a następnie pokruszyć herbatniki. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Ciasto z masą truskawkową – dodatkowe informacje
Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucić go z wysokości 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z masą kokosową i galaretką
Następny przepis: Ciasto z masą truskawkową