Ciasto z masą kokosową i galaretką

Ciasto z masą kokosową i galaretką

Smakowite ciasto z masą kokosową i galaretką to połączenie delikatnego biszkoptu, kruchego kokosa i soczystej galaretki. Deser, który cieszy się niesłabnącą popularnością w wielu domach, nie tylko ze względu na swoją prostotę wykonania, ale przede wszystkim wspaniały smak. Doskonałe połączenie egzotycznego kokosa z owocową świeżością w galaretce, które tworzy harmonijne trio z poduszkowatym biszkoptem. Ciasto kokosowe z galaretką to doskonały pomysł na deser, który zachwyci każdego, niezależnie od wieku. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Składniki:

  • Forma 25×36 cm
  • Ciasto:
  • 3 jaja
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżkę kakao
  • Masa kokosowa:
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 białka
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretę (kolor według uznania)

Ciasto z masą kokosową i galaretką – jak zrobić?

  1. Ubić na sztywno białka z cukrem. Następnie wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i kakao. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy. Piec w wysokiej temperaturze ok. 20 min.
  2. Przygotować galaretę i odstawić by ostygła i stężała.
  3. Mleko z cukrem zagotować, wyspać wiórki kokosowe i gotować, mieszając do czasu aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Utrzeć masło, dodać masę wiórkową oraz pianę.
  4. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto, odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zastygnie przykryć ją krupnącą galaretką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Ciasto z masą kokosową i galaretką – dodatkowe informacje

Lepiej użyć dwóch galaretek, ja dałam jedna i na taką blachę było jej skąpo. W okresie letnim można dodać ulubione owoce i dopiero zalać galaretką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową
Następny przepis: Ciasto z masą truskawkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode