Ciasto z masą kokosową i galaretką
Smakowite ciasto z masą kokosową i galaretką to połączenie delikatnego biszkoptu, kruchego kokosa i soczystej galaretki. Deser, który cieszy się niesłabnącą popularnością w wielu domach, nie tylko ze względu na swoją prostotę wykonania, ale przede wszystkim wspaniały smak. Doskonałe połączenie egzotycznego kokosa z owocową świeżością w galaretce, które tworzy harmonijne trio z poduszkowatym biszkoptem. Ciasto kokosowe z galaretką to doskonały pomysł na deser, który zachwyci każdego, niezależnie od wieku. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
admin
Składniki:
- Forma 25×36 cm
- Ciasto:
- 3 jaja
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżkę proszku do pieczenia
- 1 łyżkę kakao
- Masa kokosowa:
- 20 dag wiórków kokosowych
- 2 szkl. mleka
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 białka
- Dodatkowo:
- 1 galaretę (kolor według uznania)
Ciasto z masą kokosową i galaretką – jak zrobić?
- Ubić na sztywno białka z cukrem. Następnie wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i kakao. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy. Piec w wysokiej temperaturze ok. 20 min.
- Przygotować galaretę i odstawić by ostygła i stężała.
- Mleko z cukrem zagotować, wyspać wiórki kokosowe i gotować, mieszając do czasu aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Utrzeć masło, dodać masę wiórkową oraz pianę.
- Masę wyłożyć na ostudzone ciasto, odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zastygnie przykryć ją krupnącą galaretką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto z masą kokosową i galaretką – dodatkowe informacje
Lepiej użyć dwóch galaretek, ja dałam jedna i na taką blachę było jej skąpo. W okresie letnim można dodać ulubione owoce i dopiero zalać galaretką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową
Następny przepis: Ciasto z masą truskawkową