Ciasto z Kubusiem i delicjami
Przytulna atmosfera domowego pieczenia staje się jeszcze przyjemniejsza dzięki naszemu przepisowi na ciasto „Kubuś z delicjami”. To nietuzinkowe połączenie klasycznego biszkoptu w kształcie Kubusia Puchatka z kuszącym nadzieniem z delicjami to sposób na oryginalny deser dla najmłodszych. Ciasto nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wygląda efektownie i kreatywnie. Z pewnością sprawi radość dzieciom, zwłaszcza tym, które są fanami urokliwego Kubusia. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalistycznych umiejętności cukierniczych, dzięki czemu każdy może go zrealizować. Czy więc gotowi na wyjątkowe doświadczenie w kuchni?
Piotr Zieliński
Składniki:
- biszkopt (blaszka 26/24,5):
- mąka pszenna 1 szklanka,
- mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,
- cukier 1 szklanka,
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
- jajka 5 szt,
- masa Kubusiowa:
- Kubuś z pomarańczą 900 ml,
- budyń waniliowy 3 opakowania,
- masa śmietankowo-galaretkowa:
- śmietanka 30% 330 ml,
- galaretka pomarańczowa 1 szt,
- woda 1 szklanka,
- cukier puder 2 łyżki,
- dodatkowo:
- delicje pomarańczowe 2 opakowania,
- galaretka cytrynowa 3 szt,
- woda gorąca 4 szklanki,
Ciasto z kubusiem i delicjami – jak zrobić?
- Do jajek dodajemy cukier i miksujemy mikserem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i mieszamy łyżką. Następnie mąki dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 170-180st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy, następnie delikatnie zeskrobujemy wierzch biszkopta.
- Sok wlewamy do garnka( 600ml) i zagotowujemy, w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go na wrzący sok energicznie mieszając. Budyń gotujemy na małej mocy palnika przez 3min. Następnie wylewamy go na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy. Biszkopt najlepiej jest włożyć do specjalnego rantu do ciast z galaretką.
- Następnie w jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy masa śmietanowo- galaretkowa będzie gęsta to wylewamy ją na delicje.
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć to wylewamy je na wierzch ciasta. Galaretki nie mogą być zbyt płynne, ponieważ wypłyną nam wtedy poza ciasto.
Ciasto z Kubusiem i delicjami – dodatkowe informacje
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z kremem i galaretką
Następny przepis: Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką