Ciasto z kremem i galaretką
„Poznaj odrobinę słodkiego nieba na Ziemi dzięki naszemu przepisowi na ciasto z kremem i galaretką. To niezwykłe połączenie puszystego biszkoptu, delikatnego kremu i orzeźwiającej galaretki to gwarancja smaku, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. To idealne danie na każdą okazję – rodzinne spotkanie, imprezę urodzinową, piknik czy po prostu moment odpoczynku przy filiżance kawy. Ciasto z kremem i galaretką to przepis prosto z domowej kuchni, który łączy tradycyjne składniki w niecodzienny sposób. Zróbcie się na niezapomniane słodkie doświadczenie!”
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- Krem:
- 200 g masła
- 400 g masy krówkowej o smaku adwokata
- sok z 1/2 cytryny
- 1 galaretka zielona
- 1 galaretka czerwona
- Poncz:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki rumu (niekoniecznie)
- 4 ząbki czekolady
Ciasto z kremem i galaretką – jak zrobić?
- Białka z solą ubić, dodawać powoli cukier i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku.
- Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ubitych jajek, mieszać łyżką.
- Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki i wymieszać.
- Do natłuszczonej tortownicy (24cm) wlewać przemiennie, raz ciasto białe, raz ciemne i lekko przemieszać patyczkiem do szaszłyków. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po schłodzeniu ciasto przekroić na trzy blaty.
- Galaretki rozpuścić osobno w jednej szklance gorącej wody każdą.
- Masło utrzeć na puch dodając masę krówkową i sok z cytryny. Jedną łyżkę masy odłożyć do posmarowania góry ciasta.
- Składniki ponczu wymieszać i nasączyć blaty.
- Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy, rozsmarować i na wierzch wyłożyć tężejącą czerwoną galaretkę, przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę masy i wyłożyć zieloną galaretkę. Przykryć trzecim blatem,cienko posmarować zostawioną masą i posypać startą czekoladą.
Ciasto z kremem i galaretką – dodatkowe informacje
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z kremem budyniowym i bananem
Następny przepis: Ciasto z Kubusiem i delicjami