Ciasto z kremem i galaretką

Ciasto z kremem i galaretką

„Poznaj odrobinę słodkiego nieba na Ziemi dzięki naszemu przepisowi na ciasto z kremem i galaretką. To niezwykłe połączenie puszystego biszkoptu, delikatnego kremu i orzeźwiającej galaretki to gwarancja smaku, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. To idealne danie na każdą okazję – rodzinne spotkanie, imprezę urodzinową, piknik czy po prostu moment odpoczynku przy filiżance kawy. Ciasto z kremem i galaretką to przepis prosto z domowej kuchni, który łączy tradycyjne składniki w niecodzienny sposób. Zróbcie się na niezapomniane słodkie doświadczenie!”

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 200 g masła
  • 400 g masy krówkowej o smaku adwokata
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka czerwona
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki rumu (niekoniecznie)
  • 4 ząbki czekolady

Ciasto z kremem i galaretką – jak zrobić?

  1. Białka z solą ubić, dodawać powoli cukier i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku.
  2. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ubitych jajek, mieszać łyżką.
  3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki i wymieszać.
  4. Do natłuszczonej tortownicy (24cm) wlewać przemiennie, raz ciasto białe, raz ciemne i lekko przemieszać patyczkiem do szaszłyków. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po schłodzeniu ciasto przekroić na trzy blaty.
  6. Galaretki rozpuścić osobno w jednej szklance gorącej wody każdą.
  7. Masło utrzeć na puch dodając masę krówkową i sok z cytryny. Jedną łyżkę masy odłożyć do posmarowania góry ciasta.
  8. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć blaty.
  9. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy, rozsmarować i na wierzch wyłożyć tężejącą czerwoną galaretkę, przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę masy i wyłożyć zieloną galaretkę. Przykryć trzecim blatem,cienko posmarować zostawioną masą i posypać startą czekoladą.

Ciasto z kremem i galaretką – dodatkowe informacje

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z kremem budyniowym i bananem
Następny przepis: Ciasto z Kubusiem i delicjami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode