Ciasto z kremem budyniowym i bananem
Zapraszamy do odkrycia niezwykłego smaku ciasta z kremem budyniowym i bananem. Słodkie, sycące i pełne smaku, to prawdziwa gratka dla miłośników owocowych deserów. Wyjątkowy akcent nadaje mu masa bananowa z budyniem, która jest nie tylko smaczna, ale też niezwykle kremowa. Ciasto bananowe z budyniem to doskonała propozycja na rodzinne spotkania czy przyjęcia. Aksamitna tekstura połączona z delikatnym smakiem banana, to połączenie, które z pewnością zachwyci każdego łasucha. Zagwarantuj sobie i swoim bliskim niezapomniany kulinarny przeżycie. Spróbuj przepisu, który wprost tchnie egzotyką!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na blachę o wymiarach 20×30
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 900 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- Dodatkowo:
- dwa opakowania galaretki u mnie były truskawkowe
- 3-4 banany
Ciasto z kremem budyniowym i bananem – jak zrobić?
-
1.
Białka oddziel od żółtek i dobrze ubij mikserem na pianę ( tak aby po odwróceniu miski do góry dnem nic nie spływało 😉 ). Następnie, ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier i na koniec po jednym żółtku. Kiedy składniki będą już ubite delikatnie najlepiej drewnianą łyżką wymieszaj pianę z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Gotową masę biszkoptową wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp 180C przez ok 25-30 min. ( dla pewności polecam test suchej wykałaczki ) -
2.
Budynie ugotuj bez cukru dodając 900 ml mleka i odstaw do całkowitego wystygnięcia. A galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i również odłóż do schłodzenia.
Kiedy biszkopt i budyń będą już zimne, możesz zabierać się za przygotowanie kremu. Do miski przełóż masło i ucieraj mikserem na najszybszych obrotach, aż stanie się całkowicie białe i delikatnie ubite. Następnie bardzo powoli dodawaj cukier (można użyć pudru, co znacznie przyspieszy ubijanie). Kiedy cały cukier będzie już dobrze ubity z masłem, zacznij dodawać po łyżce zimny budyń. -
3.
Biszkopt przekrój ostrym, ale cienkim nożem na dwa placki. Jedną cześć przełóż do blaszki, następnie wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim plackiem. Górę posmaruj pozostałą częścią masy i udekoruj pokrojonymi w plastry bananami. Wierch zalej tężejącą galaretą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Słowa kluczowe: masa bananowa z budyniem, ciasto bananowe z budyniem
porady – dodatkowe informacje
Test suchej wykałaczki – jeśli po wbiciu w biszkopta wykałaczka jest sucha i czysta, oznacza to że biszkopt jest już gotowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami
Następny przepis: Ciasto z kremem i galaretką