Ciasto z kisielem :)

Ciasto z kisielem :)

Przedstawiamy przepis na pyszne ciasto z kisielem – biszkopt z kisielu to nieodparty deser, który zadowoli każdego łasucha. To prosta propozycja na ciasto, które możemy podać na różnego rodzaju okazje. Ciasto z kisielem nie tylko zachwyci wyglądem, ale i smakiem. Najczęściej robione jest z kisielem owocowym, który daje lekki i orzeźwiający posmak. Biszkopt z kisielem to wdzięczna baza pod różne dodatki np. owoce sezonowe, tworząc przy tym mnóstwo wariacji na jego temat. Poniżej znajduje się nasza propozycja na biszkopt z kisielu.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 4 jaja,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 3/4 szkl mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • masa:
  • 2 kisiele truskawkowe,
  • 1l zimnej wody,
  • 6 łyżki cukru,

Ciasto z kisielem 🙂 – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: jaja ubijamy z cukrem do białości (żeby prawie nie czuć było cukru). Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie miksujemy. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę wysmarowaną tłuszczem. (Ja kładę papier śniadaniowy i smaruję olejem). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  2. 2.
    Masa: Gotujemy 2 kisiele według przepisu na opakowaniu.
  3. 3.
    Przestudzony biszkopt kroimy na 2 części i przekładamy gorącym kisielem. Przykrywamy drugim płatem biszkoptowym.
  4. 4.
    Gdy kisiel będzie już chłodny, wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Kroimy zimny. Smacznego:)

Ciasto z kisielem – dodatkowe informacje

Ciasto z kisielem można posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO Z KASZY MANNY Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ – bez pieczenia!
Następny przepis: Ciasto z Krakersami !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode