Ciasto z kisielem :)
Przedstawiamy przepis na pyszne ciasto z kisielem – biszkopt z kisielu to nieodparty deser, który zadowoli każdego łasucha. To prosta propozycja na ciasto, które możemy podać na różnego rodzaju okazje. Ciasto z kisielem nie tylko zachwyci wyglądem, ale i smakiem. Najczęściej robione jest z kisielem owocowym, który daje lekki i orzeźwiający posmak. Biszkopt z kisielem to wdzięczna baza pod różne dodatki np. owoce sezonowe, tworząc przy tym mnóstwo wariacji na jego temat. Poniżej znajduje się nasza propozycja na biszkopt z kisielu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- biszkopt:
- 4 jaja,
- 3/4 szkl cukru,
- 3/4 szkl mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- masa:
- 2 kisiele truskawkowe,
- 1l zimnej wody,
- 6 łyżki cukru,
Ciasto z kisielem 🙂 – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: jaja ubijamy z cukrem do białości (żeby prawie nie czuć było cukru). Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie miksujemy. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę wysmarowaną tłuszczem. (Ja kładę papier śniadaniowy i smaruję olejem). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. -
2.
Masa: Gotujemy 2 kisiele według przepisu na opakowaniu. -
3.
Przestudzony biszkopt kroimy na 2 części i przekładamy gorącym kisielem. Przykrywamy drugim płatem biszkoptowym. -
4.
Gdy kisiel będzie już chłodny, wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Kroimy zimny. Smacznego:)
Ciasto z kisielem – dodatkowe informacje
Ciasto z kisielem można posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO Z KASZY MANNY Z WIŚNIAMI I GALARETKĄ – bez pieczenia!
Następny przepis: Ciasto z Krakersami !