Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową

Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową

Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową to niezwykłe połączenie, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Jego delikatna, puszysta konsystencja w połączeniu z pełnym aromatem masy karpatkowej tworzy niepowtarzalne doświadczenie kulinarnie. Co więcej, przy użyciu gotowej masy karpatkowej, przygotowanie tego ciasta staje się o wiele prostsze i szybsze, co jest niewątpliwym atutem dla osób ceniących wygodę i oszczędność czasu. To doskonały pomysł na deser dla całej rodziny lub jako słodki przekąsek dla przyjaciół. Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do przygotowania tego deseru.

Składniki:

  • 3-4 paczki herbatników (Bonitki maślane z biedronki)
  • warstwa ciemna:
  • szklanka kaszy manny
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • aromat rumowy
  • warstwa jasna:
  • gotowy krem karpatkowy
  • składniki potrzebne do przygotowania kremu (mleko i margaryna)
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe do posypania

Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową – jak zrobić?

  1. Na prostokątną blachę wyłóż herbatniki (to one tworzą spód ciasta). Kaszę wymieszaj z cukrem i kakao. Do gotującego się mleka dodaj margarynę i kaszę z cukrem i kakao. Cały czas mieszaj, żeby nie powstały grudki, trzymaj na gazie do momentu zgęstnienia kaszy i całkowitego rozpuszczenia pozostałych składników. Ma to być słodka i gęsta masa. Zanim masa całkowicie zgęstnieje dodaj aromat rumowy. Ugotowaną masę wyłóż na herbatniki, odstaw na bok, niech stygnie.
  2. Przygotuj krem karpatkowy wg. przepisu na opakowaniu. Wyłóż go na zgęstniałą masę z kaszy.
  3. Na górną warstwę wyłóż herbatniki, które utworzą wierzch ciasta. Lekko dociskaj.
  4. Ciasto polej polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi. Schowaj do lodówki.

Słowa kluczowe: masa karpatkowa gotowa

xxxx – dodatkowe informacje

Krem karpatkowy możesz zrobić sama, ja użyłam gotowej masy karpatkowej. Jeżeli nie lubisz dodawać aromatów do ciast pomiń aromat rumowy, ciasto i tak będzie pyszne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z jagodami i bitą śmietaną
Następny przepis: Ciasto z kawą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode