Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową
Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową to niezwykłe połączenie, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Jego delikatna, puszysta konsystencja w połączeniu z pełnym aromatem masy karpatkowej tworzy niepowtarzalne doświadczenie kulinarnie. Co więcej, przy użyciu gotowej masy karpatkowej, przygotowanie tego ciasta staje się o wiele prostsze i szybsze, co jest niewątpliwym atutem dla osób ceniących wygodę i oszczędność czasu. To doskonały pomysł na deser dla całej rodziny lub jako słodki przekąsek dla przyjaciół. Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do przygotowania tego deseru.
admin
Składniki:
- 3-4 paczki herbatników (Bonitki maślane z biedronki)
- warstwa ciemna:
- szklanka kaszy manny
- 1 litr mleka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- aromat rumowy
- warstwa jasna:
- gotowy krem karpatkowy
- składniki potrzebne do przygotowania kremu (mleko i margaryna)
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe do posypania
Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową – jak zrobić?
- Na prostokątną blachę wyłóż herbatniki (to one tworzą spód ciasta). Kaszę wymieszaj z cukrem i kakao. Do gotującego się mleka dodaj margarynę i kaszę z cukrem i kakao. Cały czas mieszaj, żeby nie powstały grudki, trzymaj na gazie do momentu zgęstnienia kaszy i całkowitego rozpuszczenia pozostałych składników. Ma to być słodka i gęsta masa. Zanim masa całkowicie zgęstnieje dodaj aromat rumowy. Ugotowaną masę wyłóż na herbatniki, odstaw na bok, niech stygnie.
- Przygotuj krem karpatkowy wg. przepisu na opakowaniu. Wyłóż go na zgęstniałą masę z kaszy.
- Na górną warstwę wyłóż herbatniki, które utworzą wierzch ciasta. Lekko dociskaj.
- Ciasto polej polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi. Schowaj do lodówki.
Słowa kluczowe: masa karpatkowa gotowa
xxxx – dodatkowe informacje
Krem karpatkowy możesz zrobić sama, ja użyłam gotowej masy karpatkowej. Jeżeli nie lubisz dodawać aromatów do ciast pomiń aromat rumowy, ciasto i tak będzie pyszne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z jagodami i bitą śmietaną
Następny przepis: Ciasto z kawą