Ciasto z jagodami kamczackimi

Ciasto z jagodami kamczackimi

Odkryj smak jednej z najpopularniejszych jagód w Azji – jagód kamczackich. Ciasto z jagodami kamczackimi to prawdziwa gratka dla miłośników słodko-kwaśnych smaków. Delikatne ciasto, podkreślone wyrazistym smakiem słodkawych jagód kamczackich, które cechuje wyjątkowa mieszanka nut słodkich, kwaśnych i gorzkich, tworzy idealne połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis, a efekt końcowy zaskoczy Cię swoją niepowtarzalnością. Idealne na weekendowe popołudnie czy jako element świątecznego stołu. Serdecznie zachęcamy do spróbowania go.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka jagód kamczackich (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta

Ciasto z jagodami kamczackimi – jak zrobić?

  1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy aż powstanie puszysta masa, następnie wlewamy mleko i olej i kilka chwil miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, kaszę mannę i proszek do pieczenia i dokładnie całość miksujemy.
  2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy jagodami. Jeżeli są mrożone to ich nie rozmrażamy, a jeżeli są świeże to owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.
  3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
  4. Wystudzone ciasto kroimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Słowa kluczowe: ciasto z jagodą kamczacką.

Ciasto z jagodami kamczackimi – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Jeżeli jagody są mrożone to ich nie rozmrażamy, a jeżeli są świeże to owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z jagodami i galaretką
Następny przepis: Ciasto z jagodami i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode