Ciasto z jagodami i bitą śmietaną

Ciasto z jagodami i bitą śmietaną

Jest coś magicznego w połączeniu jagód ze świeżo ubitą śmietaną. Ten przepis na ciasto z jagodami i bitą śmietaną to idealne danie na letnie popołudnie lub na specjalne okazje. Jagody dodają ciastu słodyczy i kwasowości, tworząc wspaniały kontrast do puszystej, lekkiej bitki. Ta propozycja to prawdziwa uczta dla miłośników owoców i słodkości. Wyobraź sobie, jak rozpływa się w twoim ustach. To jest przyjemność, która czeka na ciebie! Teraz przekonajmy się jak przygotować to pyszne, aromatyczne ciasto z jagodami i bitą śmietaną.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek (dużych)
  • 1 szklanka (250 ml) miałkiego cukru (nie cukru pudru!)
  • 1 (niepełna) szklanka mąki tortowej
  • 2 (czubate) łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Mus:
  • 1 1/2 szklanka mrożonych jagód (mogą być świeże)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremowej 30%
  • 2 opakowania bitej śmietany (lub 2 śmietan fix + cukier puder)
  • Dodatkowo:
  • 20 g gorzkiej czekolady

Ciasto z jagodami i bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywnieć dodawać stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Nie przestając ubijać dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy (25×28 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni (dolna grzałka+termoobieg) około 30 minut.
  2. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
  3. Jagody zmiksować, galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i zalać nią jagody. Pozostawić do stężenia.
  4. Tężejącą galaretką przełożyć biszkopt.
  5. Schodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną.
  6. Posmarować wierzch ciasta bitą śmietaną.
  7. Posypać startą czekoladą.
  8. Schłodzić w lodówce.

Ciasto z jagodami i bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Do ciasta można użyć także malin lub borówek amerykańskich. Owoce mogą być mrożone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z jagodami kamczackimi
Następny przepis: Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode