Ciasto z chleba
Przedstawiamy prosty i kreatywny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba – Ciasto z chleba! Uroczy sposób na walkę z marnotrawstwem, jednocześnie tworzy smaczne danie na podwieczorek lub przekąskę w południe. To ciasto to innowacyjny sposób na ponowne wykorzystanie chleba, który zwykle lądowałby w koszu. Dostarcza aromatycznego i pikantnego smaku, który można dostosować do własnych upodobań. Optymalizacja kuchennych odpadków nigdy nie była tak smaczna. Spróbuj ciasta z chleba i pozwól, aby ta prosta potrawa stała się ulubionym przysmakiem w twoim domu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 litr mleka
- 50 dkg chleba świeżego (nie musi być koniecznie świeży, może być kilkudniowy)
- 2 jajka
- 20 dkg cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 10 dkg kakao
- 10 dkg słonecznika łuskanego
- 10 dkg rodzynek
- 10 dkg miękkiego masła
- szczypta cynamonu
Ciasto z czerstwego chleba – jak zrobić?
-
Chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem na całą noc lub na kilka godzin (ja zalewałam rano i robiłam po powrocie z pracy). Po tym czasie najlepiej rozdrobnić chleb widelcem.
Dodajemy jajka, cukier, masło, słonecznik, rodzynki, cukier waniliowy, cynamon i delikatnie mieszamy. Kakao dodajemy jako ostatni składnik i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem (ja w tej chwili cierpię na brak tortownicy więc dałam do kwadratowej blachy wyłożonej papierem do pieczenia).
Wierzch ciasta posypujemy dodatkowo ziarnami słonecznika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy przygotowane ciasto i pieczemy przez godzinę.
Ciasto z chleba – dodatkowe informacje
Zamiast słonecznika można użyć orzeszków pinii. Chleb zamiast rozgniatać widelcem można delikatnie rozdrobić blenderem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką
Następny przepis: Ciasto z dżemem