Ciasto z bananami i mascarpone
Dzisiaj mam dla Was zaproszenie na słodki deser pełen egzotyki i kremowej miękkości. Mowa o cieście bananowym z serkiem mascarpone. To połączenie tradycyjnej polskiej słodyczy z nutką włoskiego szyku. Bananowiec z mascarpone, czyli ciasto bananowe z mascarpone, to idealna alternatywa dla znudzonych tradycyjnymi ciastami. Wyjątkowy smak bananów, który doskonale komponuje się z delikatnością sera mascarpone, sprawi, że ten prosty deser stanie się ulubieńcem najmłodszych, ale i dorosłych. To połączenie smaków dostarczy niezapomnianych doznań i przekona Was, że warto poeksperymentować w kuchni.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
- Masa:
- 300 ml śmietanki kremowej 30-36%
- 1 serek mascarpone 150 g
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 50 ml ajerkoniaku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 duże banany
- 1 cytryna
- 2 galaretki cytrynowe
- polewa czekoladowa
Ciasto z bananami i mascarpone – jak zrobić?
-
1.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Żółtka z proszkiem do pieczenia połączyć dodać ocet i energicznie wymieszać – pianę z żółtek dodajemy do ubitych białek. Następnie wsypujemy przesiany budyń z mąką i kakao. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25cm). Pieczemy w temp.180 st. C Po upieczeniu, spuszczamy na podłogę, aby nie opadł. Ciasto dzielimy na dwa blaty.
Galaretka: 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia. -
2.
Na jeden blat biszkoptu układamy banany. Wcześniej obieramy je ze skórki i przecinamy wzdłuż a następnie na połówki każda ćwiartkę banana obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny. Tężejącą galaretkę rozprowadzamy na bananach i dajemy do lodówki na ok 10-15min.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie dodajemy advocat. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną.
Na stężniałą galaretkę rozprowadzamy masę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Na górę robimy polewę czekoladową.
Ciasto z bananami i mascarpone – jak zrobić?
-
1.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Żółtka z proszkiem do pieczenia połączyć dodać ocet i energicznie wymieszać – pianę z żółtek dodajemy do ubitych białek. Następnie wsypujemy przesiany budyń z mąką i kakao. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25cm). Pieczemy w temp.180 st. C Po upieczeniu, spuszczamy na podłogę, aby nie opadł. Ciasto dzielimy na dwa blaty.
Galaretka: 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia. -
2.
Na jeden blat biszkoptu układamy banany. Wcześniej obieramy je ze skórki i przecinamy wzdłuż a następnie na połówki każda ćwiartkę banana obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny. Tężejącą galaretkę rozprowadzamy na bananach i dajemy do lodówki na ok 10-15min.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie dodajemy advocat. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną.
Na stężniałą galaretkę rozprowadzamy masę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Na górę robimy polewę czekoladową.
Ciasto z bananami i mascarpone – dodatkowe informacje
Ciasto bananowe z serkiem mascarpone, znane również jako bananowiec z mascarpone, jest jednym z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, jedynie potrzebujemy trochę cierpliwości, aby poczekać, aż galaretka zastygnie.