CIASTO WIŚNIOWE NA GOFRACH – bez pieczenia!
Zanurz się w słodkie i satysfakcjonujące doznania z naszym przepisem na Ciasto Wiśniowe na Gofrach – bez pieczenia. To doskonały deser, który łączy w sobie chrupiące gofry z orzeźwiającym smakiem wiśni. Zastosowanie świeżych owoców nadaje ciastu wyjątkowego, letniego charakteru. Najlepsze jest to, że nie potrzebujesz do jego przygotowania piekarnika – to idealna propozycja, kiedy nie chcemy lub nie mamy możliwości korzystania z niego. Ciasto Wiśniowe na Gofrach jest prostym, lekkim i smacznym deserem, który z pewnością skradnie serce każdego łasucha.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ( 24×28 )* gofry – ok. 15 szt
- śmietana 30% – 650 ml
- jogurt grecki lub naturalny gęsty – 400 g
- cukier puder – 4 łyżki
- żelatyna – 6 łyżeczek + 1/3 szkl gorącej wody
- dżem wiśniowy z owocami – 750 g + 4 łyżeczki żelatyny
Ciasto wiśniowe na gofrach – bez pieczenia! – jak zrobić?
- SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dżem podgrzewamy, wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia.
Na dnie blachy układamy gofry.
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy we gorącej wodzie.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Do sztywnej śmietany dodajemy jogurt i ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę ( hartujemy wcześniej! )
Masę wykładamy na gofry i odstawiamy do stężenia.
Na warstwę śmietanową wykładam zimny dżem i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!
porady
CIASTO WIŚNIOWE NA GOFRACH – dodatkowe informacje
Dżem wiśniowy śmiało możemy zastąpić innym dżemem owocowym!