Ciasto Wiśniowa Finezja
„Ciasto Wiśniowa Finezja” to jedno z tych deserów, które rozpala podniebienie swoim wykwintnym smakiem. Ten przepis jest łączeniem kruchego spodu, kremowej warstwy oraz niesamowitej eksplozji smaku wiśni. Cierpkość owoców idealnie równoważy słodycz ciasta, kreując prawdziwą symfonię smaku. Ciasto Wiśniowa Finezja jest mistrzostwem wśród wypieków i świetnym pomysłem na wyjątkowy deser. Elegancko prezentuje się na stole, zachwycając gości swoim wyglądem. Zapach roznoszący się po kuchni podczas pieczenia, bez wątpienia, zbierze wszystkich domowników przy stole. Twórczość finessy przeniesiona na ciasto – oto prawdziwa kulinarna gratka!
admin
Składniki:
- biszkopt: 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa budyniowo-wiśniowa: 1,5 op. budyniu śmietankowego (bez cukru) (60g)
- 1,5 op. galaretki wiśniowej
- 3 szklanki mleka
- galaretka z wiśniami: 1,5 op. galaretki z wiśniami
- 200 g wiśni z kompotu
- 2 szklanki kompotu
- masa śmietankowa: 300 g śmietany 30 proc.
- 1-2 łyżki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- ponadto:
- poncz: pół szklanki mocnej herbaty z cukrem i sokiem z cytryny
- 50 g startej czekolady do dekoracji
Ciasto finezja wiśniowa – jak zrobić?
- Biszkopt: jajka należy ubić z cukrem na gęstą, lśniącą masę. Mąki należy przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto należy przełożyć do tortownicy o wymiarach 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Po upieczeniu należy wystudzić i opcjonalnie obciąć cienką warstwę wierzchu.
- Masa budyniowo-wiśniowa: 2 szklanki mleka należy zagotować. W pozostałym mleku należy rozrobić proszek budyniowy i wlać na gotujące się mleko. Następnie dodać suche galaretki i energicznie wymieszać, tak aby powstał gęsty budyń. Masę należy przełożyć na biszkopt i odstawić w chłodne miejsce.
- Galaretka z wiśniami: na głęboką patelnię należy wylać kompot. Następnie dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać, aż proszek się rozpuści. Na końcu dodać wypestkowane wiśnie i krótko podgotować, mieszając. Należy odstawić do lekkiego stężenia, a następnie przełożyć lekko stężałą galaretkę na masę budyniową. Ponownie wstawić do lodówki.
- Masa śmietankowa: śmietanę należy ubić, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę należy zalać odrobiną gorącej wody, a kiedy napęcznieje, podgrzać, rozpuścić i połączyć ze śmietaną. Następnie masę należy przełożyć na galaretkę wiśniową. Całość można udekorować startą czekoladą i wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny (najlepiej całą noc).
Ciasto Wiśniowa Finezja – dodatkowe informacje
* ciasto pieczone w tortownicy można kroić jak tort.
* ciasto piekłam w małej formie, trzeba zwiększyć składniki, gdy chcemy ciasto upiec w większej formie.