Ciasto wiosenne
Składniki:
- na biszkopt:
 - 6 jajek
 - 1 i 1/3 szkl. cukru
 - 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
 - 1/3 szkl. wody
 - 1/3 szkl. oleju
 - 2 kisiele cytrynowe bez cukru
 - 3-4 łyżeczki młodego jęczmienia
 - skórka otarta z cytryny
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - na wkładkę serową:
 - 60 dag sera białego mielonego z wiaderka
 - 15 dag cukru pudru
 - 1 budyń waniliowy bez cukru
 - 4 jajka
 - 10 dag masła
 - na masę:
 - 1/2 l mleka
 - 2 budyniowe waniliowe bez cukru
 - 3 żółtka
 - 6 łyżek cukru
 - 1 kostka masła
 - na mus:
 - 1 puszka brzoskwiń
 - 2 galaretki brzoskwiniowe
 - dodatkowo:
 - poncz z dodatkiem likieru jajecznego
 - lukier zielony
 - cukrowa posypka
 
Ciasto wiosenne – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 
Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier, żółtka, wodę,olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kisiel,młody jęczmień a na końcu otartą skórkę z cytryny. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy. Przekrawamy na pół. Następnie nasączamy ponczem.
 - 
Przygotowanie wkładki serowej:
Żółtka oddzielić od białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka oraz ser.
Ciągle ucierając dodać budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą serową. Przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i piec ok. 30 min.
Upieczony sernik studzimy w blaszce.
 - 
Przygotowanie masy:
W rondelku gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku roztrzepujemy dokładnie proszek budyniowy, żółtka i cukier. Wlewamy na gotującej się mleko. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Ugotowany pozostawiamy do przestudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.
 - 
Przygotowanie musu:
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 i 1/3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie z puszki odsączamy z zalewy. Miksujemy bardzo dokładnie. Łączymy tężejącą galaretkę ze zmiksowanymi brzoskwiniami. Wszystkiego jeszcze raz dokładnie miksujemy.
 - 
Składanie ciasta:
Na spód dajemy kolejno:
nasączony biszkopt, 1/2 masy, wkładka serowa, 1/2 masy, tężejący mus brzoskwiniowy, nasączony biszkopt. Wierzch polewamy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy cukrowymi posypkami. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.
 
Słowa kluczowe: placek wiosenny, wiosenne ciasta, ciasto wiosenne
Ciasto wiosenne – dodatkowe informacje
Zamiast brzoskwiń z puszki na wierzch ciasta możemy użyć innych owoców np. moreli. Ciasta pieczemy w standardowych prostokątnych blaszkach.






