Ciasto wiosenne
Składniki:
- na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. wody
- 1/3 szkl. oleju
- 2 kisiele cytrynowe bez cukru
- 3-4 łyżeczki młodego jęczmienia
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- na wkładkę serową:
- 60 dag sera białego mielonego z wiaderka
- 15 dag cukru pudru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 4 jajka
- 10 dag masła
- na masę:
- 1/2 l mleka
- 2 budyniowe waniliowe bez cukru
- 3 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 1 kostka masła
- na mus:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- dodatkowo:
- poncz z dodatkiem likieru jajecznego
- lukier zielony
- cukrowa posypka
Ciasto wiosenne – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier, żółtka, wodę,olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kisiel,młody jęczmień a na końcu otartą skórkę z cytryny. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy. Przekrawamy na pół. Następnie nasączamy ponczem.
-
Przygotowanie wkładki serowej:
Żółtka oddzielić od białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka oraz ser.
Ciągle ucierając dodać budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą serową. Przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i piec ok. 30 min.
Upieczony sernik studzimy w blaszce.
-
Przygotowanie masy:
W rondelku gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka. W pozostałym mleku roztrzepujemy dokładnie proszek budyniowy, żółtka i cukier. Wlewamy na gotującej się mleko. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Ugotowany pozostawiamy do przestudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.
-
Przygotowanie musu:
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 i 1/3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie z puszki odsączamy z zalewy. Miksujemy bardzo dokładnie. Łączymy tężejącą galaretkę ze zmiksowanymi brzoskwiniami. Wszystkiego jeszcze raz dokładnie miksujemy.
-
Składanie ciasta:
Na spód dajemy kolejno:
nasączony biszkopt, 1/2 masy, wkładka serowa, 1/2 masy, tężejący mus brzoskwiniowy, nasączony biszkopt. Wierzch polewamy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypujemy cukrowymi posypkami. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.
Słowa kluczowe: placek wiosenny, wiosenne ciasta, ciasto wiosenne
Ciasto wiosenne – dodatkowe informacje
Zamiast brzoskwiń z puszki na wierzch ciasta możemy użyć innych owoców np. moreli. Ciasta pieczemy w standardowych prostokątnych blaszkach.