Ciasto węgierskie z wiśniami
Składniki:
- Biszkopt:
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
1 i 1/2 szklanki cukru,
6 jajek,
2 łyżki kakao,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa czekoladowa
800 g kremu czekoladowego Nutella,
300 g masła,
2 żółtka,
Ponadto:
600 g wydrylowanych wiśni,
400 g marmolady wiśniowej
Ciasto węgierskie z wiśniami – jak zrobić?
-
1.
BiszkoptJajka ubić z cukrem.
Dodać mąkę z proszkiem i kakao.
Ciasto wylać do formy o średnicy ok 26 cm i piec 30 min.
-
2.
Masa czekoladowaMasło utrzeć z żółtkami i dodać krem czekoladowy.
-
3.
Przekroić biszkopt na 3 krążki.Wiśnie zalać alkoholem i odstawić na 1 godzinę.
Biszkopt nasączyć roztworem z alkoholem.
-
4.
Jeden placek ciasta posmarować marmoladą i wyłożyć część masy czekoladowej.Przykryć drugim plackiem. Na nim również wyłożyć masę i poukładać wiśnie.
Na ostatni placek wyłożyć resztę kremu czekoladowego i posmarować boki toru.
Udekorować wiśniami i wiórkami kokosowymi.
Ciasto węgierskie z wiśniami – dodatkowe informacje
Wiśnie mogą być mrożone, ale najlepsze są te z kompotu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort urodzinowy dla Męża w kształcie serca
Następny przepis: Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami.